Испанецът Карлос Алкарас спечели за втори път в кариерата си титлата на "Уимбълдън".

Във финала при мъжете на най-престижния тенис турнир на трева в света 21-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с 6:2, 6:2, 7:6.

За испанеца това е четвърта титла в турнири от Големия шлем след тези от Откритото първенство на САЩ 2022 година, Уимбълдън 2023 и Ролан Гарос 2024.

В същото време за Джокович остава голямото разочарование от пропусната възможност да спечели 25-ти трофей от Шлема.

Алкарас вече има четири титли от "Големия шлем" и две от "Уимбълдън", докато Ноле остава с 24 "мейджър" трофея, а това беше десетият му финал на "свещената трева" в Лондон - толкова той има и в Австралия, и в Ню Йорк (24-13 във финали общо).

Първи сет

Джокович отново беше всеотдаен на идеята да атакува мрежата при всяка добра възможност, но беше разминат от Алкарас на дюс и така трябваше да защитава рано-рано брейк-бол. Ноле се справи, но скоро трябваше да спасява още един, което се оказа по-лесна задача с невърнат сервис. Карлитос направи ретур-уинър за трети шанс, но с грешка от бекхенд отново опропасти възможността си. Стигна се и до четвърта възможност, но с комбинация сервис-форхенд сърбинът отново се справи. Едно от редките сгрешени волета на Джокович му коства пети брейк-бол за защитаване, а форхенд в аут на Ноле сложи край на маратонския 14-минутен гейм - 0:1.

Алкарас затвърди пробива си, а Джокович сбърка още едно воле за 15-30 - цели шест грешки от осем опита, горе-долу колкото беше правил сърбинът досега в целия турнир. Все пак, Новак се справи с доста по-малко драми в сравнение с предишното си подаване и намали изоставането си на 1:2. Лошото за феновете на 24-кратния шампион беше, че Алкарас сервираше по-уверено във финала досега, отколкото през целия турнир. За разлика от него пък Ноле имаше проблеми не само със сервиса, но и с бекхенда си от основната линия. Той трябваше да защитава точка за пробив и не се спарви по болезнен начин с двойна грешка - 4:1.

Алкарас показа първи признаци на пропукване в следващото си подаване, но въпреки че трябваше да защитава точка за пробив, поведе с 5:1. Джокович намали на 5:2 с гейм на нула, но Карлитос стигна до два сетбола на свой сервис и приключи първата част с 6:2 за 41 минути.

Втори сет

Отново проблеми със сервиса, с волетата край мрежата и цялостно с играта от основната линия за Джокович - Алкарас проби този път още при първата си възможност и пое инициативата и във втория сет. Невероятен форхенд-уинър на испанеца обаче беше последван от две неточности в следващия гейм и той трябваше да премине през дюс, но грешките на Джокович не спираха - 2:0.

С изящна къса топка Алкарас спечели последната точка за 3:1 и не просто изглеждаше неуязвим на корта, ами и съперникът му беше далеч от най-доброто си състояние. Джокович все пак спечели гейм на нула за 3:2, но предстоеше да постави под някакво напрежение испанеца и съответно трябваше да се надява и на снижаване на нивото на сервис на Алкарас. Ноле трябваше да гледа как Алкарас прави невероятни отигравания в защита и обърна гейм от 30-0 до 30-40, а сърбинът допусна пробив с двойна грешка - 2:5 и сетът отново беше на ракетата на испанеца.

Контрастът между двамата съперници продължи да бъде явен - 6:2 за Алкарас, който сервираше и се движеше по най-добрия начин от началото на турнира, докато за Джокович важеше точно обратното.

Трети сет

Джокович започна позитивно третия сет, за разлика от предишните два, като дори дръпна с 0-30 в следващия гейм, само че Алкарас намери начин да осъществи обрат за 1:1. Испанецът отново повиши нивото си на ретур и стигна до два шанса за пробив, които Ноле отрази. Форхенд в мрежата обаче след поредното забавяне в подготовката за удар от основната линия означаваше трети брейк-бол, но сърбинът се справи и с него. С помощта на мрежата Алкарас се добра до четвърта възможност, но Джокович я отрази с ас по диагонала в полето за предимство. В крайна сметка 24-кратният шампион от "Шлема" измъкна десетминутен гейм, за да запази интригата във финала.

Положителното за Джокович беше, че направи най-добрите си четири сервиса точно когато трябваше да отразява брейк-болите, но пък Алкарас нямаше никакви проблеми да поддържа високото ниво на сервис и да не допуска никаква изненада - 2:2. Ноле обаче прескочи границата от два спечелени гейма и все пак остави надежди на феновете си, че може да направи забележителен обрат.

Позитивната инерция на сърбина продължи в следващия гейм, където той с два форхенд-уинъра се добра до дюс от изоставане 40-15. Минаващ бекхенд осигури на Ноле един от редките му в мача брейк-бол, но Алкарас го отрази с невърнат начален удар. Впоследствие испанецът не само си взе гейма, но и доминацията на сервиращите продължи при 4:4. По изумителен начин с три поредни поразяващи форхенда обаче Карлитос стигна до три шанса за пробив на нула, като се възползва от втория с минаващ уинър от бекхенд за 5:4. Алкарас стигна до три мачбола набързо, но не можа да се възползва от тях след собствени грешки, като особено при последния сбърка драйв-воле. Още един форхенд в аут вече предостави възможност на Джокович да направи пробив, а още един сбъркан прав удар на испанеца възстанови интригата - 5:5.

Стигна се до тайбрек, напълно закономерно с оглед развитето на последните десетина минути, а точно по това време сетът навлезе във втория час. Алкарас направи първия мини-пробив, но допусна моментално такъв заради бекхенд на косъм в аут. Форхенд далеч от очертанията на Джокович обаче отново наклони везните в полза на съперника му, като испанецът имаше два сервиса при 5-4. Карлитос стигна до мачбол, от който вече се възползва - 6:2, 6:2, 7:6(4).