Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Париж 2024 Карлос Насар призна, че се притеснява да не стане жертва на постановка с допинг.

"Единственото нещо, което може да ме събори, е да ми бъде подхвърлен допинг. Никога не съм опитвал допинг и това може да се докаже, защото съм може би най-тестваният състезател. Още от дете съм много тестван. Искам чист и справедлив спорт и смятам да продължавам с тази стратегия", заяви днес той при награждаването си в Пресклуб "България" за спортист №1 на България за август.

 

"Да отидем на полиграф": Шефът на щангите обвини Карлос Насар в лъжа


Той отхвърли варианта да започне да се състезава за друга държава, въпреки проблемите си с Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ), но не пропусна възможността да критикува отново президента на федерацията Антон Коджабашев.

Колко тежка е славата? Сблъсквал съм се и преди с нея и съм падал доста ниско, за жалост. Когато не може да превъзмогне такива неща, губи човешките си качества. За щастие аз съм преодолял тези моменти, пише 24 часа.

Това сподели олимпийският шампион и световен рекордьор в категория до 89 килограма на щангите Карлос Насар.

 
Той и наставникът му Павел Христов бяха избрани за спортист и треньор №1 на август и в анкета на Пресклуб "България".

Христов бе награден и за приноса си за развитието на таланта на българското чудо във вдигането на тежести.

Насар получи малката "Златна България" с пожелание пътят му занапред да е обсипан със злато.

"Със сигурност имам още какво да покажа. Моето желание е да стана поне още веднъж олимпийски шампион. Защото не и трети, и четвърти път. Но едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го постигнеш. Сега целта е световното първенство в Бахрейн.

Лошото е, че аз си гледам изхвърлянето и изтласкването, но ако продължи това бездействие на федерацията, знаем, че е възможно тя да остане без лиценз и да не се вземе участие на световното в Бахрейн.

Моите остри думи по адрес на Антон Коджабашев са изцяло в професионален план. Просто искам нашата в Българска федерация по вдигане на тежести да дойде човек с визия за нещата и да се върши работата. Заведени са дела, иска да ходим на полиграфи. За периода, в който е на власт, можеше да ме призове за едни изследвания, но съм получил 0 лева от федерацията за подготовка.

 

Карлос Насар: Предстоят ми неща, които да ме превърнат в легенда


Кой може да поеме федерацията? Виждаме, че има нови кандидатирали се, искам да чуя тяхното решение на проблемите. Моите желания са нашата федерация да върви, стига човек с визия да дойде и да оправи нещата и постоянно да имаме успехи. Ние от няколко години насам нямаме никакво спокойствие", коментира Насар проблема с федерацията.

"Оглеждам се покрай мен. Няма как да отивам при хора в националния отбор, които искат да ме изкарат на полиграф. Моята програма е препълнена и се опитвам да се подготвям. Аз тези хора няма как да ги смятам за доброжелатели и няма как да бъда част от този отбор.

Единственото нещо, което може да ме събори, е да ми бъде подхвърлен допинг. Никога не съм опитвал допинг и това може да се докаже, защото съм може би най-тестваният състезател. Още от дете съм много тестван. Искам чист и справедлив спорт и смятам да продължавам с тази стратегия. Понякога само присъствието на някой може да ми повлияе на нервите", каза още щангистът.