Белгия обърна с 2:1 Дания в мач от група “B” и записа втора победа на Евро 2020.

Домакините започнаха изключително силно и откриха още във втората минута чрез Юсуф Поулсен. Генерално през първата част „датския динамит“ игра изключително вдъхновено, но през вторите 45 минути плеймейкърът Кевин де Бройне се завърна в игра след отсъствие заради лицева фрактура и първо асистира на Торган Азар, а след това вкара победния гол в 71-ата минута.

Дания получи невероятна подкрепа от трибуните и това ги вдъхнови за силен старт на мача. Още във втората минута след грешка на Денайер топката се озова в Хьойберг, който изведе Юсуф Поулсен и той я прати покрай Куртоа за 1:0. Това е вторият най-бърз гол в мач на европейско първенство, отбелязан след 1 минута и 39 секунди.

Белгийците изглеждаха объркани, а домакините продължиха да пресират и да създават опасности в следващите минути. Пробив на Йоаким Меле в наказателното поле завърши с удар право към Куртоа. Колегата му от защитата Даниел Вас също се озова на позиция пред вратата на съперника, но ударът му с глава не затрудни вратаря на съперника.

В десетата минута играта бе спряна в чест на Ериксен. Играчите, съдиите и публиката аплодираха в подкрепа на халфа, който се намира в болница.

След подновяването на мача атаките на Дания продължиха. Брайтуайт нахлу в наказателното поле, но не успя да намери съотборник, а малко по-късно нападателят на Барселона стреля с глава покрай вратата.

Последва период на леко затишие. Белгийците търсеха начин да променят развитието на мача, но не го намираха, а бяха тотално надигравани. Тимът на Каспер Хюлманд бе по-агресивен, по-добре разположен на терена и напълно заслужено водеше. Първия път, в който Шмайхел трябваше да се намесва, бе в 33-ата минута, когато изби топката след ъглов удар. Последва нова опасност за домакините и удар на Дамсгаард покрай вратата. На този етап ударите към двете врати бяха 8-1 в полза на датчаните. Малко преди почивката Брайтуайт имаше шанс да удвои аванса на “червения динамит”, но и той не бе точен.

Втората част протече по коренно различен начин. За това безспрно допринесе включването в игра на Кевин де Бройне и Еден Азар.

В 54-ата минута Лукаку проби отдясно и намери Де Бройне в наказателното поле. Той подаде на нахлуващия Торган Азар и за него не бе проблем да изравни резултата.

Ефектът от влизането на Де Бройне стана още по-голям в 70-ата минута, когато той изведе Белгия напред. Отлична работа на Лукаку запази топката в притежание на “червените дяволи”, след като той преодоля двама защитници. Топката мина през няколко човека, а влезлият като резерва Еден Азар пусна към Де Бройне, който със силен нисък удар прати кълбото в десния ъгъл на Шмайхел.

Следващата комбинация, която включваше Лукаку, Азар и Де Бройне, също преодоля защитата на съперника, но ударът на Де Бройне не затрудни много Шмайхел. Датчаните обаче не се бяха предали и Брайтуайт получи шанс да изравни в 77-ата минута. Изстрелът му бе блокиран от Алдервейрелд. Домакините се хвърлиха в търсене на изравнителен гол и се раздадоха. Удар с глава на Брайтуайт срещна гредата, а след силен изстрел на Йенсен топката мина над вратата.