Сравняването на най -добрите европейски футболни първенства е постоянна тема, вълнуваща футболните фенове. Коя вътрешна лига е най -добрата в европейския футбол? Експертите от efbet online класират топ 5 на европейските футболни лиги за 2021 г.

Лига 1

Лига 1 е френска професионална лига за футбол. Тя е основното футболно първенство във Франция. Администрира се от Ligue de Football Professionnel и се състои от 20 клуба. Лига 1 е открита на 11 септември 1932 г. под името National. Тя продължава да работи под това име до 2002 г., когато приема сегашното си име. AS Saint-Étienne е най-успешният клуб с десет титли във Франция, докато Olympique Lyonnais е клубът, спечелил най-много поредни титли (седем между 2002 и 2008 г.). г.

Серия А

Серия наричат италианската футболна лига и е смятана за една от най -добрите футболни лиги в света и често се споменава като най -тактическата и защитна национална лига. Лигата е домакин на три от най-известните клубове - Ювентус, Милан и Интернационале, всички основатели на G-14, група, която представлява най-големите и престижни европейски футболни клубове от 2000 до 2008 г. Повече играчи са спечелили желаната награда „Златна топка“, докато играят в клуб от Серия А, отколкото всяка друга лига в света, освен испанската Ла Лига, въпреки че Ла Лига има най -голям общ брой носители на Златната топка.

Серия А е една от най -известните футболни лиги в света. От 100 -те най -добри футболисти в историята, избрани от списание FourFourTwo през 2017 г., 42 играчи са играли в Серия А, повече от всяка друга лига в света.

 

Бундеслига

Бундеслигата е топ футболната лига на Германия и основното футболно първенство на страната. Бундеслигата се състои от 18 отбора, а победителят се класира за Суперкупата на DFL.

Байерн Мюнхен е печелил титлата 30 пъти, най -много сред клубовете от Бундеслигата. Други изявени шампиони са Борусия Дортмунд, Хамбургер СВ, Вердер Бремен, Борусия Мьонхенгладбах и VfB Щутгарт. Бундеслигата е една от най -добрите национални първенства,
Бундеслигата е първа футболна лига в света по отношение на средната посещаемост; от всички спортове – средно 45 134 фенове на мач.
Ла Лига

Известна още като Primera División, La Liga е най -високата професионална футболна дивизия за мъже в системата на испанския футбол. Администрира се от Liga Nacional de Fútbol Profesional и се съъстои от 20 отбора, като трите най-ниско класирани отбора в края на всеки сезон изпадат в Segunda División и са заменени от първите два отбора и победител в плейоф в това разделение. Реал Мадрид печели титлата рекордните 34 пъти, а Барселона 26 пъти. През 40 -те години Валенсия, Атлетико Мадрид и Барселона се очертават като най -силните клубове, печелейки няколко титли.
Според класирането на коефициента на лигата на УЕФА, Ла Лига е била най -добрата лига в Европа през всяка от седемте години от 2013 до 2019 г. Ла Лига е една от най -популярните професионални спортни лиги в света, със средна посещаемост от 26 933 човека на мач.
 
Висша лига
 

Английската Висша лига или EPL е най -високото ниво на системата на английският футбол. Състои се от 20 клуба. Първенството се основава като ФА Висша лига през  1992 г.

Висшата лига е най-гледаната спортна лига в света, излъчвана в 212 страни и потенциална телевизионна аудитория от 4,7 милиарда души и има средна посещаемост от 38 181 човека на мач.

Висшата лига е на първо място според коефициентите на лигите на УЕФА въз основа на представянето си в европейските турнири през последните пет сезона към 2021 г.

Петдесет клуба са участвали в първенството от създаването му през 1992 г.: четиридесет и осем английски и два уелски клуба. Седем от тях са спечелили титлата: Манчестър Юнайтед , Челси, Манчестър Сити, Арсенал, Блекбърн Роувърс, Лестър Сити и Ливърпул .