Новите футболни екипи Украйна с карта, включваща анексирания от Русия Крим, предизвика остри реакции в Москва.

Украйна показа екипите на футболистите си за Евро 2020, украсени с картата на страната в бяло, включваща Кримския полуостров и надпис "Слава на Украйна!"

Както е известно, Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и го смята за част от своята територия – нещо, което се отхвърля от международната общност.

Руски депутат определи новата визия като "провокация".

Ръководителят на украинската футболна асоциация Андрей Павелко представи екипа във видео на страницата си във Facebook.

Лозунгът "Слава на Украйна!" беше скандиран от протестиращите, които принудиха про-руският президент Виктор Янукович да подаде оставка.

"Ние вярваме, че картата на Украйна ще даде сила на играчите ни, защото те ще се борят за всички украинци", каза треньорът на украинския отбор, заяви Павелко, цитиран от BBC.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува остро новите спортни екипи на украинските футболисти, като заяви, че футболният отбор е "прикрепил към територията на Украйна руския Крим", създавайки "илюзията за нещо невъзможно".

Депутатът Дмитрий Свишчев нарече фланелката "напълно неподходяща" и призова организаторите на Евро 2020 да предприемат действия.

Ако това не стане факт, Украйна ще излезе именно с този екип на форума, който започва в петък.