Швейцария започна с победа UEFA EURO 2024, след като надигра Унгария с 3:1 в мач от Група "А".

Срещата бе изиграна в Кьолн, а с трите точки „кръстоносците“ изравниха Германия. Домакинът вчера откри форума с гръмка победа срещу Шотландия в първия мач от групата.

Футболистът на Лудогорец Квадво Дуа започна като титуляр за Швейцария. Нападателят остана на терена 68 минути. Иначе именно и той даде преднина на „кръстоносците“ в 13-ата минута, когато бе изведен и с удар по земя преодоля стража на Унгария.

Мечтан дебют! Футболист от родното първенство с гол на Европейското ВИДЕО

Тимът на Мурат Якин продължи да държи инициативата и да създава повече опасни положения. В 30-ата минута Рубен Варгас бе близо до втори гол, но не успя да преодолее Петер Гулачи в ситуация лице в лице.

Все пак швейцарците се прибраха на почивката със солидна преднина от два гола, след като Мишел Ебишер вкара красив гол.  Футболистът на Болноя пое и шутира с десния крак извън наказателното поле. Той отправи неспасяем удар, който влезе в долния ляв ъгъл на вратата, пазена от Петер Гулачи.

Във второто полувреме унгарците показаха по-добра игра и се върнаха в мача в 66-ата минута. Тогава капитанът Доминик Собослай прати добро центриране отляво, а Барнабаш Варга изпревари защитник на Швейцария, за да стреля с глава. Този път ударът му влезе във вратата на Ян Зомер.

В 90-ата минута Брийл Емболо се възползва от грешка на Вили Орбан, след което прехвърли вратаря на унгарците, за да сложи край на интригата в мача.

Така се стигна до успеха на „кръстоносците“, които в следващия си мач на турнира ще мерят сили с Шотландия. Унгария пък има още по-сериозен тест срещу домакина Германия.