При какви условия ще живеят, тренират и се състезават участниците на зимните олимпийски игри. Обикновено този въпрос възниква малко преди началото. Така е и сега - до началото на Пекин 2022 остават две седмици, а за някои спортове, като кърлинг и хокей на лед, още по-малко, защото те започват своите състезания няколко дни преди официалното откриване на 4 февруари.

Ето при какви условия ще бъдат настанени всички 2900 спортисти, които ще си оспорват 109 комплекта медали в 15 дисциплини.

Китай построи три олимпийски села

- по едно във всеки от трите основни клъстъра на игрите - Пекин (спортовете на закрито), Янцин (алпийски ски, бобслей, шейни и скелетон) и Джандзякоу (ски скокове, ски бягане, биатлон, сноуборд, северна комбинация). 

Общата площ на всички села е 330 000 кв. м. Спортистите ще бъдат настанени в апартаменти, които след игрите ще се ползват за жилища. За строителството на комплексите бяха необходими 5 г. Организаторите искаха тези места да са максимално екологични и надеждни и сега смятат, че идеята им се е получила.

"Трите олимпийски села съответстват на тризвездния стандарт за зелено строителство. Например при работата в Янцин бяха запазени около 130 дървета, а други 24 000 бяха посадени в олимпийската горичка", разказа директорът на отдела по планиране и строителство към оргкомитета Лю Юймин, и добавя, че е била разработена и специална система за утилизация на отпадъците.

Селата са оформени в китайски стил, за да почувстват спортистите духа на страната. В Янцин комплексът е на 900 м надморска височина и там всички корпуси са свързани с отопляеми коридори, за да не се налага спортистите да се придвижват на студа. А спортистите в това село ще са предимно скиори алпийци. До трасетата, които са над блоковете, те ще стигат с кабинков лифт, а надолу може да слязат и по склона със ските си след състезания и тренировки.

Има единични и двойни стаи

Всяка е снабдена с печка и климатик, които се управляват чрез приложение от смартфони. Креватите пък може да се регулират по височина, наклон и даже по дължина.

В селата има всичко необходимо и за тренировки - осигурени са 27 типа оборудване за фитнесите, като във всяко село ще има по 139 тренажора. Фитнес центровете ще работят денонощно, а тренажорите са на безопасно контактно (заради коронавируса) разстояние.

Освен в селата има зони за отдих, банкови клонове, кафенета и сувенирни магазини. Във всеки от трите комплекса е построена по една клиника с 18 отделения, включително спешна хирургия. Във всяка клиника ще работят по 200 медицински лица.

Ако спортист даде положителен тест за коронавирус, той ще бъде откаран в болница извън селото. След това медицинските власти ще определят контактните хора на заразения, а специална санитарна служба ще дезинфекцира неговата стая и цялото му обкръжение.

В блоковете ще сноват и роботи, които ще напомнят на спортистите, че трябва да носят маски, да си мият често ръцете и да избягват излишни контакти.

678 ястия, всички без пипер и дафинов лист

Менюто за олимпийците е разработвано почти 4 години и в окончателния вариант влязоха 678 блюда. Отчетени са почти всички вкусове - от просто предпочитанията към храната, до диетите, религиозните възгледи и още фактори (ще има вегетарианска храна, халал и кашер). В храната обаче няма да присъстват повечето обичайни подправки (общо 48 вида), в това число черен пипер и дафинов лист. Според организаторите тези 48 подправки може да доведат до положителни допинг проби. 

Всички прибори са биоразложими по екологични причини. А заради пандемията на всички спортисти в столовата ще се раздават маски, ръкавици, мокри кърпички и дезинфектанти.