Бившият световен шампион по лека атлетика до 20 години Кипиегон Бет почина на 26 години в Бомет, Кения, след кратко боледуване.

Специалистът на 800 м спечели световната си титла за юноши през 2016 г. и след това взе бронз на Световното първенство за юноши в Лондон през следващата година.

Кариерата му обаче беше спряна през 2018 г., когато получи четиригодишна забрана за употреба на допинг.

„Той беше болен, оплакваше се от болки в стомаха от около месец. Лекарите казаха, че има проблем с черния дроб и е влизал и излизал от болница“, каза сестра му Пюрити Кируи пред BBC.

"Миналата седмица го заведохме в болница, след като започна да повръща кръв и беше приет. Отидох да го видя в неделя сутринта и той ми каза, че изпитва болка."

„Каза на баща ни, който е пастор, да се моли за него, защото не чувстваше, че ще оцелее и след 12 часа на обяд почина. Опитахме всичко, за да го спасим, но той ни напусна. Много е болезнено.“

Официалният представител на Атлетиката на Кения Барнаба Корир описа Бет като „един от най-талантливите полумилъри“ в света и „учтив, лесен и изключително любезен“ спортист. 

„Когато беше отстранен, той започна да пие много, не искаше да се храни добре и страдаше от депресия“, каза разплакан Кируи от дома им в Бомет.

„Опитахме се да му помогнем да спре да пие, но когато искахме да го заведем на рехабилитация, той изчезваше от дома си с дни.“