Нидерландският състезател по плажен волейбол Стивън ван де Велде, който бе осъден за изнасилване на дете, беше посрещнат с освирквания при дебюта си на Олимпийските игри в Париж. 29-годишният беше осъден на четири години затвор през 2016 година, след като призна три обвинения за изнасилване на 12-годишно британско момиче.

Той излежава само 12 месеца от присъдата си и някои от фенове на олимпийската надпревара изразиха неодобрението си. Те освиркаха силно състезателя при появата му на волейболното поле заедно със съотборника си Матю Имерс за мача им срещу италианската двойка Алекс Рангиери и Адриан Карамбула.

Ван де Велде се запознава с жертвата си в социалната мрежа Фейсбук и пътува от Амстердам до Обединеното кралство през 2014 година, когато се случва инцидентът, пише Gong.bg.

Състезателят няма да остане в олимпийското село по негово собствено желание и няма да дава обичайните интервюта от зоната, отредена за това. От Нидерландския олимпийски комитет застанаха зад волейболиста, като обявиха, че той е изтърпял наказанието си и е заслужил мястото си в отбора. Организации и фенове намират допускането му на Олимпийските игри като "шокиращо".

Ван де Велде напусна терена сам след трисетовата победа на Италия с 22-20, 19-21, 15-13.

Снимка: Том Блош