Диана Петкова отпадна в сериите на 100 метра бруст. Пловдивчанката остана последна в трета серия с 1:10.61 минута, което й отреди 34-о място в крайното подреждане.

Дебютантката на Олимпийски игри изостана на старта и не успя да навакса във втората дължина, като остана далеч от най-доброто си постижение на 100 метра бруст (1:08,06).

Българката ще участва утре в по-силната си дисциплина 200 метра съчетано, където се надява на по-добро класиране.

Петкова сподели пред БНТ, че е много развълнувана и че се надява да се "събере", за да се представи на ниво.

"Имам доста по-добрo време, но мисля, че като за първи старт съм доволна и ще се съсредоточа върху най-силната си дисциплина. Мисля, че сега ще съм по-спокойна, усетих атмосферата. Надявам се да се наглася за следващия старт. Доста съм развълнувана, това е първа олимпиада за мен, надявам се да се събера и да покажа най-доброто.

Брустът е доста специфична дисциплина и малко да не се получи нещо става огромна разлика. Малко го очаквах, защото не се чувствах особено добре. Единственото, което ни пречи, е, че не сме излезли да се разходим. Свикнали сме вече с мерките. Надявам се утре да изплувам добре старта си", коментира Петкова.

Калоян Левтеров пък завърши 37-и в сериите на 100 метра гръб в Токио. 18-годишният състезател на Славия, за когото това бе дебютен старт на Олимпийски игри, финишира последен във втора серия с време 55,60 секунди и не успя да се приближи до собствения си национален рекорд в дисциплината 54,96 секунди, пише Монитор.
"Мисля че това е като първо участие. Малко ще ми е трудно с голямата конкуренция. Надявам се следващия старт да се приближа към времето си. Малко напрежението ми идва в повече, много са очакванията. Мисля че всичко е наред", каза Левтеров пред БНТ.

"Аз нямах много голям период от време да подобря тези неща, малко бяха нагъсто състезанията, но мисля, че за по-нататък вече ще имаме време и подоготовка, която да помогне за тези слаби страни", добави той."Мисля че това беше опитно плуване, малко нямах късмет на финиша, но мисля че всчко зло за добро. Надявам се този път да се получи. Мерките не се отразяват по лош начин, всичко си върви нормално, няма затруднения и се надявам така да си остане", завърши Калоян Левтеров.