Заинати се ковид пандемията, а уж тръгва да си отива. Напомпа се инфлация, цените по борси и пазари скочиха високо, загърмяха дула… Турбулентно време, сякаш се връща назад към годините преди, по време и след Втората световна война. Но битките по спортните терени си останаха феномен и отдушник. Като отбрулени листи падат от календара последните дни на спортната 2022 година. На три от тях като върху електронен папирус ще припомним преживяното, за да го осмислим и пренесем нататък. Дай Бог към по-добра Нова година.

Началото на годината бе смущаващо. Поради ковид пандемията Фукуока (Япония) се отказа от организацията  на световното първенство по плуване. Първи реагира премиерът на Унгария Виктор Орбан. Лично се обади на президента на Международната федерация по плувни спортове Хюсеин Ал-Мусалам, разбраха се и голямата спортна проява се състоя в Будапеща в края на юни и началото на юли. Отлична организация, фантастична атмосфера, трошене на рекорди и… разучаване химна на САЩ. Американците продължават да държат репутацията на първа школа в плуването.

Кейти (Катлийн) Ледецки плува по “стъпките“ на Майкъл Фелпс – вече има колекция от 6 олимпийски и 17 световни титли. Младият Давид Попович (Румъния), роден на 15.09.2004 г., още няма олимпийско отличие, засега събира световни и европейски титли. В Будапеща постави нов световен рекорд за младежи на 200 метра свободен стил (1:43,21). Талантът с ръце като весла на галера се закани, че това е само началото. Месец и половина по-късно на европейското първенство в Рим в кралската дисциплина 100 метра свободен стил тийнейджърът победи с нов световен рекорд за мъже – 46,86.

Царицата на спорта събра почти 2000 лекоатлети на световното първенство в Орегон (САЩ) от 15 до 24.07.2022 г. Масовка на състезатели от 192 страни в 49 дисциплини. Тук „черешката на тортата“ бе световният рекорд на 400 метра с препятствия на Сидни Маклафлин (САЩ) - 50,68. Първата жена, която пробягва дистанцията под 51 секунди.

България бе представена единствено от Милица Мирчева, треньор Йоло Николов (СК „Атлет“, Мездра). Нашето момиче завърши на 15-то място класическите 42,195 метра в маратона, а призовата тройка окупираха представителки на Етиопия, Кения и израелка, родена в Кения. Това вече е част от естеството, но защо ние оставихме Милица на такъв форум като самотна лодка в морето?

Искрица надежда се появи на световното първенство по лека атлетика за състезатели до 20 години в Кали (Колумбия) -  01.-06.08.2022 г. Пламена Миткова от СКЛА „Локомотив“ – Пловдив с треньор Ивайло Русинов стана шампионка в тройния скок. Тя има още цели 3 години в тази възрастова група и много повече при жените. Успех, Пламена!

===        

На европейското първенство по спортна гимнастика посред лято в Мюнхен при мъжете се играеха  познати елементи с имената на Гингер, Ткачов, Диомидов, не се чуваха Делчев и Цукахара. Все по-спектакулярна и рискова става спортната гимнастика, все повече става видим и отливът на интерес към нея. Върхово състезание, а рехави зрители в залата.

Впрочем, стадионът в Мюнхен, където от 15 до 21.08.2022 г. се състоя европейското първенство по лека атлетика, също имаше свободен капацитет. За разлика от 1972 г., когато на същото място шестваха лекоатлетическите дисциплини на олимпийските игри. Основните спортни дисциплини са построени така: лека атлетика, плуване, гимнастика. Засега леката атлетика разпределя най-много медали на олимпийски игри, но е твърде вероятно плуването да я измести и да стане олимпийски спорт №1.

Следва продължение!

Автор: Нейко ДАМЯНОВ

От небостъргачите на Доха се видя как футболната вълна залива светаЕмоции и страсти бушуват по трибуните и на хиляди километри далеч от стадионите

Персийският залив и пустинята казаха „сбогом" на световния футболен фестивалСлед първенството в Катар футболът като социален организъм е в отлично здраве