Бившият капитан на Ливърпул Рон Йейтс почина на 86-годишна възраст, след като през последните години страдаше от Алцхаймер.

В почит на своя уебсайт клубът от Анфийлд описа шотландския защитник като "колос", който е играл като капитан в повече от 400 мача през 60-те години.

„Мислите на всички в LFC са със съпругата на Рон, Ан, цялото му семейство и приятелите му в този невероятно тъжен момент“, се казва в изявлението.

„Знамето на клубните сайтове днес ще бъде спуснато наполовина в знак на уважение.“

Бранителят подписа с Ливърпул през 1961 г. от Дънди Юнайтед и помогна на мениджъра Бил Шенкли да си осигури промоция от втора дивизия.

Шенкли го описва като "колос" - отчасти защото беше висок 6 фута и 2 инча, но и защото се превърна в легендарна фигура на Анфийлд през 60-те години.

Той им помогна да спечелят две титли от най-високата лига, ФА Къп през 1965 г. и три Чарити Шийлд.

Повече от 400 от неговите 454 мача за мърсисайдци бяха като капитан, резултат, победен само от Стивън Джерард.

Той е представлявал и Транмиър Роувърс, Сталибридж Селтик, Лос Анджелис Скайхоукс, Бароу, Санта Барбара Кондорс и Формби - както и игра два пъти за Шотландия през 1964 и 1965 г.

През 80-те години на миналия век той се завърна в Ливърпул като главен скаут и служи в продължение на 20 години, преди да се пенсионира през 2006 г.

През януари тази година Ливърпул обяви, че той е живял с Алцхаймер.