Легендата на "Черно море" Дамян Георгиев е починал на 7 май на 72-годишна възраст. Георгиев е издъхнал в съня си, след като през последните шест месеца се бореше с коварно заболяване.

Цялата кариера на бившия флангови нападател преминава в тима на “моряците”. Георгиев от много години живееше в Орландо, щата Флорида, информират от клуба.

"Чудото", както е известен Георгиев, е възпитаник на школата на "Черно море". През 1968 г. е включен в първия състав на "моряците" и дебютира в „А“ група на 18-годишна възраст. Година по-късно става европейски шампион с юношеския национален отбор, с който записва 11 мача и 3 гола. На 28 декември 1969 г. дебютира за „А“ националния отбор в контрола срещу Мароко, която е загубена с 0:3.Това му остава единственото участие за мъжкия състав на България. Между 1970 г. и 1972 г. изиграва 16 мача и вкарва 3 попадения за младежкия национален отбор.



Георгиев играе за "Черно море" в продължение на 10 години.

В първенството записва общо 244 мача с 63 гола – 213 мача с 55 гола в „А“ група и 31 мача с 8 гола в „Б“ група. Бърз, пробивен и техничен футболист. Майстор на спечелването на дузпи. По време на кариерата му са отсъдени 58 наказателни удара за "Черно море" след нарушения срещу него.

След края на състезателната си кариера се занимава с треньорска дейност. Седемнадесет години работи в детско-юношеската школа на клуба. Впоследствие е бил начело на "Овеч" (Провадия), "Локомотив" (Каспичан) и "Ботев" (Нови Пазар), чийто състав успява да изведе до промоция за „Б“ група. През 1996 г. за кратко е старши треньор на "Черно море". Живеше в Орландо (Флорида), САЩ.

Поклон пред паметта му!