Милиони аржентинци изпаднаха в еуфория след спечелването на Световната тила снощи. Безспорно един от най-щасливите хора на земата бе Лионел Меси, който е почетен като крал от феновете си.

Точно преди да вдигне трофея на церемонията по награждаването капитанът на отбора бе облечен със специална черна дреха със златни кантове от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. 

Каква е тя и какво символизира?

Облеклото е известно като „бишт“, наметало, което се носи главно от емира заедно с катарските министри и ВИП персони на Националния празник на Катар (който бе вчера). Жестът бе знак на признание за Лео Меси, който успя да спечели единствената голяма титла, която все още нямаше в колекцията си.

Одеждата се използва и от катарски семейства за специални и важни поводи и не е необичайно бащата да сложи дрехата на сина си, за да отпразнува брака. Само емирът на Катар я носи през цялото време. Дрехата обикновено се носи върху туаб, вид туника, която достига до глезена и обикновено има дълги ръкави, пише as.com.

Изработва се от камилска козина и овча или козя вълна.

Очевидно идеята на организаторите бе моментът да остане вечен и с традиция от културата на Арабския свят - това бе първото Световно първенство в тази част на света.