Швейцария удари Италия с 2:0 в двубой от 1/8-финалната фаза на UEFA EURO 2024. Така "кръстоносците" детронираха шампиона от миналото европейскои се класираха за следващата фаза. Там отборът на Мурат Якин ще срещне победителя от срещата Англия - Словакия.

Двете попадения за Швейцария вкараха Ремо Фройлер и Рубен Варгас. Футболистът на Лудогорец Квадво Дуа също записа минути в срещата, след като се появи от скамейката в 76-ата минута на мача.

„Кръстоносците“ поеха контрол над срещата още от началото, задържайки повече топката и търсейки по-често противниковата врата.

Първият отличен шанс за Швейцария се откри пред Брийл Емболо в 24-ата минута. Нападателят беше изведен сам срещу Донарума. Футболистът на Швейцария напредна, след което опита с десния крак да преодолее стража на Италия, но той спаси.

В 37-ата минута обаче играчите на Мурат Якин поведоха. "Кръстоносците" за пореден път комбинираха добре, а Рубен Варгас пусна пас отляво към свободния Ремо Фройлер в наказателното. Той пое и стреля покрай Донарума, за да открие резултата.

Второто полувреме започна със светкавичен гол на швейцарците, като „скуадра адзура“ отново показа колеблива игра в защита. Рубен Варгас пое отляво и навлезе в наказателното напълно обезпокояван, след което стреля с десния крак. Ударът му бе перфектно насочен в далечния ъгъл и Донарума нямаше шанс да спаси.

В 52-ата минута Италия бе близо до това да се върне в мача.  Фабиан Шер можеше да си отбележи автогол, след като пресече центриране с глава. Топката обаче срещна страничния стълб на швейцарската врата, но не влезе.

„Скуадра адзура“ имаше добра възможност в 74-ата минута. Добро високо подаване стигна до Матео Ретеги, който с глава свали към Джанлука Скамака. Той пък опита да добави топката във вратата, но тя срещна десния страничен стълб и излезе. Останаха съмнения и за засада.

До края на срещата италианците не съумяха да стигнат до попадение и така приключиха участието си на UEFA EURO 2024.