След като вчера жълто-черната общност от Пловдив бе потресена от позиция на проф. Андрей Чорбанов, изразена в социалните мрежи след футболната среща Левски София – Ботев Пловдив, Сдружение ПФК БОТЕВ изрази силното си възмущение не толкова от фенските пристрастия и не дотам грамотния изказ на популярен български учен, колкото от заявеното скандално мнение на народен представител в българския парламент по изключително сериозна тема, каквато са базите на спортните клубове.

Припомняме, професор Чорбанов, депутат от "Има такъв народ", използва социалните мрежи, за да напише следното след победата на Левски над Ботев:

"Откакто автентичното ЦСКА "умре", боят на пловдивския Ботев ми е доставял най-голямо удоволствие. Тези Лудогорец някак си не ги броя като участници в шампионата - твърде много концентрация на пари, заигравки с властта, подпиране от съдии и БФС - все фактори, които правят липсата на състезание с този афро-бразилски отбор, странно защо наричан български.

Но с жълтите от Пловдив е друго - като се започне от всеизвестната ми любов към Пловдив, та се стигне до нафуканите фенове на отбор, за които, Слава-Богу, все още няма дори нормален стадион в Пловдив. Така и да продължава. Само Левски".

"Считаме, че е недопустимо по подобен безотговорен начин депутат да руши авторитета на Народното събрание и на политическата партия, която представлява", пишат от феновете на Ботев до медиите.

"Проф. Чорбанов, редно е да Ви напомним, че като народен представител сте публична личност и подобни фенски изказвания са неуместни, доколкото са насочени не към любовта Ви към даден футболен клуб, колкото към ненавистта Ви към други.
С изказването си вместо да защитите девиза над сградата, в която сте част от законодателната власт  – „Съединението прави силата“, споделяте една нерадостна мантра на част от българите – „Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле“. Най-малкото – не Ви прави чест!

Уважаеми г-н Петков, като избран депутат от Пловдив и като един от лидерите на новото управляващо мнозинство, считаме, че е редно да вземете отношение по темата за недостроените стадиони в страната. Вярваме, че една от важните задачи на новото правителство трябва да са спортните бази - общинска и държавна собственост, както и формиране на стратегия за тяхното развитие.

В тази категория попада и строящият се стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, за който жълто-черната общност отдавна настоява за прозрачност и отчетност за изразходваните обществени средства, спазване на строителните нормативи и срокове, както и ясен ангажимент и поставяне на краен срок за пълното завършване на обекта. Още повече, че според член 52, ал. 3 от Конституцията ни „държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма“. Вярваме, че в новото начало и промяната, която Вие олицетворявате, място трябва да намери и тази наболяла за стотици хиляди граждани тема!