Международната федерация по баскетбол (ФИБА) санкционира трети български баскетболист или деятел след състезателите Мартин Стефанов и Теодора Динева, и треньора Бойко Миленков.

ФИБА наложи 5 години наказание на баскетболиста Михаил Комбаков, съобщиха от Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол).

Комбаков е със забрана да изпълнява функциите си, както и да участва във всички дейности на ФИБА или свързани с нея такива. Причината за санкцията е залагане на баскетболни състезания, възпрепятстване на разследването и нарушаване на задължението за докладване.

Наказанието на Михаил Комбаков започна да тече още с временното спиране на правата му, следователно изтича на 21 ноември, 2028 година.

Във връзка с тази и предишни наложени санкции БФБаскетбол отново напомни, че продължава сътрудничеството си с ФИБА в борбата с нерегламентираните залози и няма да толерира дейности, противоречащи на принципите на феърплея и честната игра. Всеки, който има информация за нарушения, може да докладва своевременно чрез горещата линия за почтеност и съответствие на федерацията.

Мартин Стефанов е със забрана за участие във всички дейности на ФИБА или свързани с нея такива за 18 месеца. Последните шест месеца от наказанието му обаче са отложени за изпитателен срок от три години заради смекчаващи фактори и санкцията изтича на 24 октомври 2024 година, пише БНР.

Наказанието на Теодора Динева е до 25 октомври 2026 година, а на Бойко Миленков бе наложена санкция от 10 години - в сила до 2 октомври 2033-а.