България записа срамно поражение от Литва като гост. Това бе трета загуба за националите ни в квалификационна Група C за Мондиал 2022. Футболистите на селекционера Ясен Петров отстъпиха с 1:3 пред близо 3000 зрители във Вилнюс.

В 9-ата минута Тодор Неделев бе оставен сам фронтално срещу вратата на Литва, но стреля от въздуха високо над целта.
В 13-ата минута "трикольорите" получиха право да изпълнят дузпа, след като Петко Христов бе повален след центриране от корнер на Неделев. ВАР потвърди решението на рефера Арановски, а зад топката застана Илиев, който стреля слабо и вратарят Шеткус спаси.

Пет минути по-късно домакините поведоха с едва второто си попадение в тези квалификации.
Юстас Ласицкас бе точен след подаване на Новиковас. Попадението бе зачетено след намесата на ВАР, тъй като Божиков искаше нарушение срещу него в началото на атаката на Литва.

Изненадващ изстрел отдалеч на Неделев в 26-ата минута рикошира в защитник и мина на сантиметри от горната греда на домакините. В 38-ата минута Десподов пропусна да изравни. Той се озова на добра позиция, но ударът от 10 метра му бе спасен от вратаря Шектус. Хубав шут на Йомов в 42-ата минута не попадна в целта.

Второто полувреме не започна добре за България. Още в 52-ата минута домакините бяха много близо до нов гол, но късметът покри родните национали. След атака отдясно, топката бе центрирана в наказателното поле, където Сливка бе оставен абсолютно сам. Той стреля от въздуха, а топката срещна коляното на Антов и излезе в ъглов удар. Веднага след това Ласицкас отново имаше шанс да обстрелва българската врата, но този път Луков бе на мястото си и спаси.

България все пак успя да отговори на предизвикателството и изравни резултата в 64-ата минута. Попадението за родния тим вкара Кирил Десподов, който реализира след отлично изпълнен пряк свободен удар. Нападателят на Лудогорец се разписа от близо 20 метра, пращайки топката прецизно в десния ъгъл на вратата. Стражът на домакините докосна топката, но така и не успя да предотврати попадението.

Десет минути преди последния съдийски сигнал късметът отново се усмихна на България. След центриране от свободен удар, топката бе пратена на далечната греда, където Лукас Климавичус  бе оставен непокрит и стреля с глава, но топката срещна напречната греда.

Секунди по- късно обаче нищо не помогна на Мартин Луков. Домакините атакуваха през центъра, като Ласицкас свали с гърди към Федор Черних, който с мощен шут в горния десен ъгъл разстреля родния страж.

В 84-ата минута България инкасира нов гол. Вербицкас получи отляво и веднага центрира пред малкото наказателно поле, където Черних връхлетя Валентин Антов и с глава се разписа за втори път в мача, за да направи 3:1.

Снимка: sportal.bg.