Дефект в системата на ВАР доведе до голям гаф на мача Локомотив (Пд) - Черно море (1:2) и поредни критики срещу реферите. Домакините откриха резултата, а при ситуацията остана голямо съмнение за засада. Съдиите в буса на ВАР Волен Чинков и Дениз Соколов не пуснаха линии, за да изяснят ситуацията.

След двубоя бившият спортен министър и президент на „Черно море“ Красен Кралев избухна във фейсбук. „Пълно безобразие – започна политикът. - Трябва тотална промяна в съдийската комисия. Признаха гол на „Локомотив“ срещу „Черно море“ след един метър засада, видима с просто око. Как работи ВАР в България? До кога корумпета като Иво Андреев и Волен Чинков ще безчинстват в българския футбол? До кога тежко зависимият Петър Петров ще ръководи ВАР? Колко време трябва да чакаме Георги Иванов да влезе в ролята си на президент на БФС?“

Колко виновни са съдиите за ситуацията обаче? По информации на ТРУД news причината за гафа е в софтуера на компанията, която доставя услугата ВАР у нас - Hawk Eye Innovation. Във въпросния момент поради дефект в системата се изкривяват тотално линиите на засадата. Това напълно и буквално „връзва ръцете“ на съдиите в буса на ВАР. По протокол те нямат право да реагират. Една от въпросителните е: „Не може ли да бъде отменен гола на принципа на „простото око“? Отговорът е отрицателен. Причината е, че по правилата на ФИФА и УЕФА за ползване на ВАР решение на терена може да се промени само при ясни и категорични доказателства. Когато става въпрос за засада е необходима ясно изразена линия, доказваща наличието на сериозна груба грешка. При липса на това ВАР съдиите по протокол се задължават да потвърдят решението на терена. Така по протокол никой не може да вини Чинков и Соколов за случилото се в тази ситуация, защото такива са изричните разпоредби на световната и европейската футболни централи, пише "Труд".

Очаква се съвсем скоро Hawk Eye Innovation да излезе с официално становище по случай софтуерния проблем.

От началото на сезона многократно реферите са жертва на треньорски или шефски атаки. Ръководството на „Левски“ дори пожела съдия №1 в ранглистата Георги Кабаков да не свири повече мачове на отбора след загубата на „сините“ с 0:1 от „Лудогорец“. Седмица по-рано „Черно море“ пък се „отрече“ от Иво Андреев.

Иначе след мача Любослав Пенев, треньорът на „Локомотив“ (Пд), обяви, че това е най-силното представяне на отбора му. След братската прегръдка преди двубоя Илиан Илиев, наставникът на „Черно море“, поздрави колегата си за налагането на младите.