Ще донесе ли злато на България Стойка Кръстева? Брилятната българка се надява да изиграе най-силния мач в кариера си на финала по бокс в категория до 51 килограма в Токио.

Европейската шампионка от София 2018 и двукратна световна вицешампионка Кръстева надделя над 22-годишната представителка на домакините Цукими Намики с 5:0 съдийски гласа (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27) и в спора за златото ще се изправи срещу Бусе Наз Чакъроглу (Турция).

"Щастието сега се свежда, докато отида в съблекалнята, да успея да се преоблека и да се претегля и като видя, че всичко е в ритъм, трябва да започна едно ново сваляне на килограми, тук пак благодаря на треньора и на екипа, че те изграждат цялата стратегия и на мен не ми се налага да се занимавам с това, получавам го наготово и просто трябва да го изпълня. Така че, емоцията ще бъде още 5 минути и след това концентрация, защото не сме си свършили до край работата. Надявам се този финал да бъде най-хубавият ми мач в кариерата и да може да зарадваме цяла България. Това ми е целта. Искам да бъде и пример за младите, че с труд и постоянство всичко се постига, колкото и време да отнема", коментира Кръстева.

"Бях готова за играта на японката. Тази подготовка, която остава извън кадър и почти никой не знае за нея, е разковничето за тези победи тук. Ще посветя следващия мач на България, на младите, които искам да им дам личен пример, че въпреки възрастта, въпреки прекъсванията и всички пречки по пътя ми, когато човек е търпелив, трудолюбив, намери подходящите хора, с които да работи, се получават нещата. Българите сме борбена нация и можем всичко, въпреки че сме малка страна, но в спорта се надявам и искам цял свят да се съобразява с България, защото като дух и нация сме много силни", допълни тя.

Кръстева стана първата българка на финал на Олимпиада в женския бокс.

"Горда съм с това. Горда съм, че съм българка, че съм тук и нещата се случват по този прекрасен начин за нас. Може би емоцията ще надделее при мен след финала, защото концентрацията а максимална, за да мога да се представя максимално добре", каза боксьорката.

"Чакъроглу може да бъде много опасна, но може да бъде и много безопасна. Зависи аз какво ще изпълня от указанията, които ми се дадат. Знам, че ще бъдат на 100 процента най-точните, въпросът е аз да ги изпълня максимално добре. Това ще бъде разковничето", добави българката.

В мача за титлата на 7 август в 8.15 часа българско време тя ще срещне европейската шампионка и световна вицешампионка Чакъроглу, която е поставена под номер 1 в схемата.

Снимка: Костадин Андонов - Start-Photo