Голяма тълпа на летището в Техеран посрещна като героиня иранска спортна катерачка, която се състезаваше без задължителния за жените в Иран хиджаб на състезание в Южна Корея.

С постъпата си Елназ Рекаби се превърна в символ на неподчинението към строгия режим на родната си страна, предава BBC.

В телевизионно интервю обаче тя заяви, че забрадката и е паднала "по невнимание".

Мнозина са скептични спрямо това изказване и са убедени, че то е направено под натиск от страна на управляващите.

Катерачката кацна обратно в родината си рано тази сутрин, като бе посрещната от своите близки с букети цветя. Рекаби бе покрила косата си с черна шапка и качулка.

Жените в Иран са задължени да покриват косите си със забрадка, а ръцете и краката си с широки дрехи. Това важи и за спортистките, когато представляват страната на състезания в чужбина.

Обяснението на Рекаби за случилото се в Сеул обаче действително звучи като зле скалъпено и спуснато отвисоко - "Извикаха ме да се състезавам наистина неочаквано, доакто бях в съблекалнята. Бях прекалено заета да поправя обувките и останалата си екипировка и поради това забравих да сложа своя хиджаб. Нещо, което трябваше да направя".

Други ирански спортистки, които са се състезавали без хиджаб в чужбина заявиха, че са ставали жертви на натиск от правителството след това и са били принудени да излязат със сходни извинения като това на Рекаби. Част от тях, които са били задържани за "провиненията си", разказват, че властите са ги карали да правят фалшиви признания по държавната телевизия.

Масовите протести в Иран започнаха на 16 септември - след убийството на Махса Амини, която първо бе арестувана от нравствената полиция заради "неправилно носене на хиджаб", а след това почина в следствие на наранявания, нанесени от арестувалите я.