Обратното броене за Олимпийските игри официално приключи. Париж ще събере на едно място най-добрите спортисти от цял ​​свят: известни имена, национални и световни рекордьори, легенди, спортисти от всички възрасти, някои от които се подготвят за опияняващия прилив на адреналин от първите си игри, както и опитни ветерани, които са били част от Игрите много пъти.

В деня на откриването ще видим кой е най-младият и най-възрастният спортист, участващ на Игрите в Париж. Ще обърнем поглед и назад, към миналото, за да разберем кой е най-младият и най-възрастният носител на златен медал.

Джън Хаохао

Една от тези млади звезди, която ще се опита да пробие на Олимпийските игри в Париж, ще бъде китайският скейтбордист Джън Хаохао, който ще бъде един от най-младите участници в историята на олимпийското събитие само на 11 години. Тя ще навърши 12 години на 11 август, когато е и церемонията по закриването.

Хаохао, която е най-младата олимпийка на Китай, подпечата билета си за игрите в предолимпийските игри по скейт, които се проведоха в Шанхай и Будапеща. Тя ще участва в дисциплината, която на Игрите в Токио събра най-младия подиум в историята: с Нишия Момиджи от Япония, която взе злато, само на 13 години, Райса Леал от Бразилия, която взе сребърния медал, също на 13 години, и носителят на бронзов медал от Япония Накаяма Фуна, най-възрастният от наградените - на 16 години.

Мери Хана

В противоположния край на спектъра на възрастта е австралийската ездачка Мери Хана. Хана участва в първите си игри в Атланта през 1996 и ще навърши 70 години през декември и това почти сигурно ще бъде последният й опит на Олимпиадата като състезател. Тя е най-възрастният спортист, участващ на Игрите в Париж, изпреварвайки двама нейни съперници в състезанието по конен спорт - канадската двойка Джил Ървинг (61) и Марио Деслорие (59).

Хана обаче може и да не се състезава, тъй като тя е спешна резерва за отбора на Австралия в състезанието по еда. Тя може да бъде извикана само ако други членове на екипа претърпят нараняване или заболяване. В Рио 2016, на 61 години, тя стана най-възрастният австралийски спортист, който някога се е състезавал на Олимпиадата. Но дори и да играе на тазгодишните игри, тя няма да бъде най-възрастният състезател някога. Този рекорд се държи от Джон Копли от Великобритания, който участва в Игрите през 1948 в дисциплината изкуство, смесена живопис и гравюри. На 73 години, на последната олимпиада, в която се провежда състезание по изкуства, той печели и сребърен медал.

А кой е най-възрастният златен медалист?

Най-възрастният спортист, печелил златен медал, е Оскар Суон. Той представлява Швеция на три игри - Лондон 1908, Стокхолм 1912 и Антверпен 1920, състезавайки се заедно със сина си Алфред.

На Игрите през 1912 г. той е част от отбора, който взе златото в състезанието на 100 метра отборно бягане върху елен и единична стрелба. На 64 години и 258 дни той остава най-възрастният златен медалист в олимпийската история.

Четири години по-късно в Антверпен той и синът му са част от шведския отбор, който завършва втори в отборното състезание на 100 м бягане на елен, двойна стрелба, за да стане също на 72 години и 281 дни най-възрастният сребърен медалист на олимпийски игри Игри - с изключение на вече несъществуващото състезание по изкуство.

Хаохао все още има шанса да открадне рекорда за най-младия атлет на Олимпийските игри. В момента той се държи от Марджъри Гестринг, която само на 13 години печели злато в дисциплината скок във вода от 3 м трамплин на Игрите в Берлин през 1936.

Превод: Glasnews.bg