Световният рекордьор в маратона за мъже, 24-годишният кениец Келвин Киптум, е загинал при пътен инцидент в родината си, предаде Би Би Си.

Той е загинал заедно с треньора си, руандиеца Жерве Хакизимана, в кола на път в Западна Кения на 11 февруари.

Киптум направи пробив през 2023 г. като съперник на сънародника си Елиуд Кипчоге - един от най-великите маратонци. Именно в Чикаго през октомври миналата година Киптум подобри постижението на Кипчоге, като измина 42 км. за два часа и 35 секунди.

Двамата атлети бяха включени в предварителния отбор на Кения по маратон за Олимпийските игри в Париж по-късно тази година.

Отдавайки почит на Киптум, кенийският министър на спорта Абабу Намвамба написа в X: "Опустошително гадно!!! Кения изгуби едно специално бижу. Нямам думи".

Лидерът на опозицията в Кения и бивш министър-председател Раила Одинга заяви, че страната е загубила "истински герой" и скърби за "забележителна личност... и икона на кенийската атлетика".

Себастиан Коу, президент на Световната атлетика заяви, че Киптум е "невероятен атлет, оставил невероятно наследство, което ще ни липсва много".

Пътният инцидент е станал в неделя около 23:00 ч. местно време (20:00 ч. по Гринуич), съобщиха от полицията, цитирани от информационна агенция АФП.

Давайки допълнителни подробности за катастрофата, полицията заяви, че Киптум е бил шофьорът, а автомобилът "е загубил контрол и се е преобърнал, убивайки двамата на място".