На 94 години, в четвъртък, 5 септември, почина легендарният български скиор Георги Димитров-Гошето. Той е първият от родния ни ски спорт, който успява да се доближи до световния елит.

Исторически за ските ни остава неговият сборен резултат от олимпийски постижения в Кортина д'ампецо (Ит) 1956 г. Димитров е 6-и на комбинация (само за световно първенство), 13-и на слалом, 18-и на спускане (и то с падане!) и 34-и на гигантски слалом. Още по-стойностен е успехът му следващата, 1957 г. в Мадона ди Кампильо (Италия), за известната купа „Тре тре“ (Световната купа започва след 10 г.). Участват всички най-силни алпийци в света, за разлика от олимпийските стартове, където ограничението е 4 квоти в дисциплина за 1 страна. В Мадона Димитров е 7-и на гиг. слалом, след световните величия Егон Цимерман (Австрия), Шарл Бозон (Франция), още трима австрийци и най-добрият италианец Бруно Алберти, припомня БГНЕС.

Димитров има 3 олимпийски участия като състезател: Осло 1952, Кортина 1956 и Скуо Вели (САЩ) 1960, а като треньор Инсбрук (Австрия) 1964 г. Поклонението ще се състои в столичната църква „Свети Седмочисленици“, на 8 септември, неделя, от 15.30 ч.