Украинският боксьор Александър Усик пише история! Той се превърна в е първият от 1999 година насам безспорен шампион в тежка категория, притежател на всичките четири световни титли. 

Усик постигна успех с разделено съдийско решение (115-112, 114-113, 113-114) над Тайсън Фюри и за първи път от Ленъкс Люис насам събра всичките шампионски пояси в притежанието си.

Самият Усик влиза в историята по неповторим начин, защото Люис обедини поясите в ера, в която нямаше четири световни титли както сега (без да се включва титлата на IBO). В допълнение украинецът вече беше направил същото в по-долната категория - полутежка - обединяване на шампионските титли, преди да реши да приеме предизвикателството да се изкачи нагоре и да доминира. 

Усик имаше предимство в първите два рунда, след което Фюри осъществи обрат и наложи преимущество в четири подред. Украинецът направи завръщане и изравни битката, а в деветия рунд практически можеше да спечели с ТКО. Той прати британеца в нокдаун, а самият Фюри беше невменяем около десетина секунди, но реферът на ринга се намеси прекалено късно с отброяването. В крайна сметка финалните рундове бяха равностойни, но сякаш остана усещането, че Усик е боецът, който държи да контролира дистанцията, положението на ринга, темпото и евентуално да се стреми да осъществи нокаут.

Фюри обяви, че не е съгласен с решението и е трябвало той да спечели, а Усик с охота обяви, че реваншът може да се случи незабавно. Определено първият им дуел оправда очакванията за интрига и равностойно развитие, като всеки може да претендира за победител и няма да звучи нелепо в очите на феновете. Все пак, сякаш по-голямата агресия на Усик във втората половина на двубоя е натежала в очите на съдиите.

Фюри заяви също, че хората подкрепят Усик, защото страната му е във война, намеквайки, че агресията на Русия към Украйна е изиграла роля за съдийското решение в Саудитска Арабия, пише Спортал.

Усик излезе с украинска униформа под звуците на песента "Братя" на Васил Жадан. Той беше първият на ринга, индикирайки, че според организацията Тайсън Фюри е с по-висока звездна стойност, независимо че има само един от шампионските пояси.

Самият Цигански крал беше не по-малко грандиозен в излизането си на ринга, а този път заложи на "Holding out for a hero" на Бони Тайлър за съпровождаща песен.