Стефани или по-позната на женската аудитория като Стефани спорт, всеки ден вдъхновява хиляди млади момичета да водят по здравословен начин на живот. 

Стефани е консултант по здравословно хранене и се занимава активно с фитнес тренировки. 

За нея здравословният начин на живот не е само средство за поддържане на добра физическа форма. За нея това е начин на живот, който ни кара да се чувстваме добре, да бъдем щастливи и да се усмихваме повече.

Тя обясни пред Glas.bg какви са основните грешки, които жените допускат, когато искат да влязат във форма:


1. Спазват “популярни и бързи диети”

Това е най-често срещаната грешка на повече жени, които искат бързо да свалят нежеланите килограми. В интернет има страшно много информация, но е добре да се научим да я отсяваме. Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е.
Заглавия на статии като “Свали 5 кг. за 1 седмица с плодова диета!”, може да звучат като добър начин за сваляне на килограми, но всъщност не е точно така. Тези диети водят до бързо връщане на килограмите след приключване на диета, или така нареченият йо-йо ефект.

По време на диетата калорийният прием е малък, защото плодовете са нискокалорични и това води до сваляне на килограми. Но основното, което съдържат плодовете е въглехидрати. В тях няма достатъчно белтъчини и полезни мазнини, които са нужни на тялото ни, за да функционира правилно.

Също така свалените килограми най-често са вода и мускулна маса. Свалянето на мускулна маса може да показва по-малко число на кантара, но прави тялото ни да изглежда по-отпуснато и забавя метаболизма ни.

Затова не вярвайвате на бързи диети. Ако искате хубаво тяло, грижете се за него ежедневно с здравословно и балансирано хранене. А не с ограничения.

2. Правят само кардио

Да, кардиото е добър вариант за горене на мазнини. Но ако тренировките ни се състоят само от кардио, най-вероятно няма да сме доволни от крайния резултат.

Стегнато и оформено тяло се прави с тежести и ластици. Включете упражнения с тях, а кардиото го оставете за на края. Не се страхувайте, че ще качите мускулна маса, това е много бавен процес и няма как да заприличате на мъж. Тренировките с тежести могат единствено да бъдат от наша полза.

3. Не пият достатъчно вода

Жаждата често може да се обърка с глад. Ако се почувствате гладни изпийте първо една чаша вода, изчакайте 10 мин. и ако след това продължавате да сте гладни - тогава хапнете.

Колко вода е нужно да пиете на ден?

Може да изчислите това като умножите теглото си по 30 и ще получим колко милилитра минимум трябва да пием на ден. Например ако тежим 60 кг: 60*30 = 1800, т.е 1.8 литра.

4. Не знаят състава на храната

Много жени си мислят, че е достатъчно да се хранят само със здравословни храни, за да свалят килограми. Най-честата следобедна закуска на жените, които искат да се хранят по-здравословно и да влязат във форма е “1-2 шепи сурови ядки”. Разбира се в суровите ядки няма нищо лошо. Съдържат полезни мазнини - супер! Но в 100 гр. ядки има около 600 калории, което за някои жени е половината от калориите, които трябва да приемат през деня, за да свалят килограми.

Хубаво е да знаем какви макронутриенти преобладават в различните храни и колко са калорични, за да можем да си съставим балансирано меню според нашите цели.

5. Не приемат достатъчно белтъчини

Белтъчините ни карат да се чувстваме сити по-дълго време и по този начин да намалим общия си калориен прием през деня. Аз лично включвам белтъчини във всяко едно мое хранене и го препоръчвам и на вас. Храни богати на белтъчини са: месо, риба, морски дарове, яйца, извара, протеин на прах. За вегетарианците: тофу, боб, грах, леща, нахут.

6. “Всичко или нищо”

Попадали ли сте в следната ситуация: На диета сте, ограничавате се от всички вредни храни и в един момент някой познат ви черпи с бонбони. Не можете да откажете и си вземате 1. И тогава в главата ви изниква мисълта “Прецаках всичко!” и започвате да ядете всякакви боклуци докато ви стане лошо.

Много жени са ми споделяли, че им се случва често им се случват подобни ситуации когато “нарушат” диетата си. Слагам “нарушат” в кавички, защото лично за мен няма нищо лошо в това да хапнеш един бонбон, парче шоколад или нещо друго любимо. Няма да развалите режима си, ако хапнете малко. Проблемът идва тогава когато изядете 1-2 шоколада.

Колкото повече ограничения си поставяте, толкова повече умът ви ще иска точно тези “забранени неща”.

За да сваляте килограми трябва да сте в калориен дефицит, т.е да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате. Ако сте в калориен дефицит със и без шоколада, който сте изяли ще сваляте килограми. Важно е как се храните през целия ден!