"Алианц Арена" в Мюнхен няма да свети в цветовете на дъгата. Това е крайното решение на Европейската футболна централа УЕФА. Местните германски власти поискаха да "боядисат" съоръжението, на което се играят мачове от европейското първенство, с цветовете, които са емблематични за ЛГБТ общността. 

С тази инициатива кметът на Мюнхен - Дитер Райтер, искаше да се противопостави на закона, приет преди дни в друга страна-домакин на шампионата - Унгария. В нея вече е забранено "демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността" сред лица под 18 години.

От УЕФА обясниха, че са разгледали ситуацията, но не искат европейското първенство да се превръща в сцена за изразяване на политически несъгласия, пише bTV.

"Решението на УЕФА да ни забрани да изразим позицията си за толерантност, уважение и солидарност към хората с различна сексуална ориентация, е срамно. Разочарован съм и от Германската футболна федерация. Въпреки широкото одобрение на кампанията в страната, от там не направиха всичко възможно, за да защитят позицията ни. Няма да оставим УЕФА да ни спре да изпратим сигнал до Унгария", заяви Райтер.

Преди дни капитанът на германския национален отбор Мануел Нойер излезе на терена с лента в цветовете на дъгата. След като от УЕФА разгледаха случая, решиха да не налагат санкции на вратаря и той да запази отличителния знак и за следващите мачове, тъй като става дума за "добра кауза".