Двойният европейски шампион за юноши Йосиф Миладинов се представи повече от достойно на финала на 100 метра бътерфлай в Токио и завърши 8-и в голямата компания с време 51,49 сек. Това беше първият български олимпийски мъжки финал в историята на плуването и първи след титлата на Таня Богомилова от Сеул 1988.

Победител с нов световен рекорд от 49,45 секунди стана американецът Кейлъп Дресел. Среброто е за Кжищоф Милак от Унгария, който постави нов европейски рекорд с 49,68 сек., а Ное Понти от Швейцария е трети с 50,74 сек.

Интересен факт е, че нито един от финалистите на 100 метра бътерфлай не бе сред участниците на предишната олимпиада в Рио де Жанейро през 2016 г., където дисциплина бе изцяло доминирана от великия Майкъл Фелпс. Йосиф пък бе най-малкият в този финал, както и в цялата българска делегация.

Той бе видимо разочарован от плуването си във финала. „Много тежко плуване. Не можех да си извадя ръцете от водата. Не знам защо така се получи, но физически не се чувствах във форма. Съжалявам, че не успях да постигна моето време, сподели пред камерата на БНТ Миладинов. - Сега искам най-вече да си почина добре, защото много ми се насъбра и после продължавам с лагерите и с централизираната подготовка“, допълни младият ни герой.