Обикновено, когато в чорапа ни се появи дупка, е време да го изхвърлим в кошчето за боклук - защо тогава английските футболисти нарочно режат дупки в чорапите си за мачовете?

Докато вълнението за финала на Европейското между Англия и Испания се засилва, феновете може би са забелязали особения моден избор на играчите, докато са на терена. Въпреки че чорапите им изглеждат сякаш са виждали по-добри дни, това всъщност може да е от полза за тях.

Много хора (извън спорните среди) се чудят дали това е моден избор, или може би грешка в гардероба, но според физиотерапевта Ники де Леона това всъщност е умен ход от страна на играчите, който им помага да подобрят подвижността си на терена и да се представят по-добре.

Футболните чорапи са проектирани така, че да са плътни, за да покриват мускулите на краката и да ги поддържат топли. Те също така помагат да се задържат корите на футболистите, за да ги предпазят по време на игра.

Въпреки това те могат да бъдат и доста ограничаващи. Ники каза, че играчите правят дупките, за да "увеличат максимално притока на кръв към мускулите и по-специално към прасците", като им дадат повече място да се разширят, според BBC. Джуд Белингам, Букайо Сака и Конър Галахър са сред английските играчи, които видяхме с изрязани гети.

Точно заради стегнатостта си могат да предизвикат проблеми с кръвообръщението, а изрязването на отвори на определени места помага за облекчаване на напрежението, което предизвикват чорапите.

"С напредването на мача прасците на футболистите се надуват заради притока на кръв. Точно това ги кара да усещат чорапите прекалено стегнати. А последното нещо, което им трябва в такъв момент, са проблеми с кръвообращението на краката", пояснява д-р Стефан Восен пред Mirror.