Златен олимпийски медалист беше забелязан да спи на земята до пейка в парка, след като се оплака от условията на живот в официалното селище на спортистите.

Олимпийското село приютява хиляди спортисти, докато се подготвят да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

А спортистите имат какво да правят, докато са там, от получаване на безплатно Costa Coffee до забавление в игралната зала и тики баровее. Но един италиански плувец, който наскоро спечели злато в Париж, се почувства принуден да подремне в парка.

Въпросният спортист е Томас Чекон, който спечели златото на 100 метра гръб при мъжете тази седмица.

Говорейки за настаняването си, той каза, че „трудно се спи както през нощта, така и следобед “ в квартирата на спортистите“.

За 24-годишния младеж, който също спечели бронз в мъжката щафета на 4 × 100 метра свободен стил, условията просто не са на ниво.

Той отбеляза: „В селото няма климатик, горещо е, храната е лоша. Много спортисти се местят поради тази причина: това не е алиби или извинение, това е реалността, която може би не всеки знае. Обикновено, когато съм вкъщи, винаги спя следобед: тук наистина се боря между жегата и шума.“.

Саудитският гребец Хюсеин Алиреза забеляза Чекон да подремва навън и го публикува в своя акаунт в Instagram.

Италианската федерация по плуване FIN сега е принудена да изясни, че изображението на спящия Чекон не е свързано с предишните му коментари за олимпийското село, в които имаше остра критика към организаторите за условията в селото. Говорител заяви пред информационна агенция ANSA, че "това е било просто дрямка", като също така подчерта, че клипът е заснет през деня.

„Париж 2024" реши да не поставя климатици в олимпийското село заради екосъобразност. Австралийците обаче си донесли климатици, харчейки 100 хил.евро за тях. Другото оплакване на спортистите било свързано с матраците от рециклиран картон, на които спането било невъзможно, така както и на възглавниците, тъй като били много твърди. Някои спортисти си купили онлайн нови възглавници или пък поръчали на свои приятели да им ги донесат.

Звездата на водна топка австралийката Тили Кърнс показа последствията от първата нощ върху картонените съоръжения. Във видео, озаглавено „Вече имах масаж, за да отстраня нараняванията“. Съквартирантката и съотборничка на Тили, Габи Палм, добави: "Гърбът ми е на път да се разпадне."

Това идва след думите на директорът на олимпийското и параолимпийското селище Лоран Мишо който каза, че се надява спортистите да бъдат „много ентусиазирани“ за леглата в Париж.