Очакваният с огромен интерес двубой между Бразилия и Аржентина от световните квалификации стана жертва на мерките срещу разпространение на коронавирус. Мачът от осмия кръг на пресявките в Зона Южна Америка в Сао Пауло беше прекратен още в седмата минута след намесата на местните здравни власти заради присъствието на терена на играчи на “гаучосите”, които са подали невярна информация при пристигането си. 

Става въпрос за играещите в Англия Емилиано Мартинес, Емилиано Буендия, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро, трима от които стартираха като титуляри. Според правилата на местната Национална агенция за наблюдение на здравето (Anvisa) те е трябвало да прекарат 14-дневна карантина, преди да влязат в Бразилия.

При пристигането си те са посочили, че не са посещавали скоро Великобритания. По-рано през деня стана ясно, че от Anvisa са се обърнали към полицията за задържането на играчите в хотела им и последваща депортация, но това не се се е случило. В крайна сметка те пристигнаха на стадиона, трима от тях започнаха мача, но здравните власти действаха твърдо и сложиха край на мача. 

Очакваше се, че от южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ са намерили компромис с бразилските власти, но се оказа, че това не е така. След разразилия се скандал от КОНМЕБОЛ оставиха нещата в ръцете на ФИФА, под чиято егида са световните квалификации, пише Sportal.

“С решение на съдията мачът е прекратен. Арбитърът и делегатът на мача ще изпратят доклад до дисциплинарния комитет на ФИФА, койте ще вземе последващо решение. Квалификациите са турнир на ФИФА. Всички решения по организацията и развитието са изключително във властта на тази институция”, написаха от КОНМЕБОЛ и на практика си измиха ръцете за хаоса.

Заради мерките на здравните власти и бразилския отбор беше засегнат, тъй като девет играчи от Премиър лийг не пристигнаха, след като бяха спряни от клубовете си по подобни причини.