Американката Кейти Ледецки доминира на 1500 свободен стил в олимпийския рекорд преди минути, плува осмото най-добро време в историята и случи олимпийски рекорд. 9 секунди не й достигнаха, за да подобри рекорда в Гинес, предаде репортер на GlasNews.bg.

На този етап от кариерата си на Кейти Ледецки й липсва скоростта, за да поддържа темпото на съперничките си на 400 свободен стил. Нейното господство над 800 метра беше застрашено, като Съмър Макинтош победи Ледецки на сдържана среща в Орландо по-рано тази година, а Ариарне Титмус беше заплаха тази седмица в Париж.

Подобриха световния рекорд по плуване на 100 м

Но когато американката се състезава на 1500 метра, сцената е поразително подобна повече от десетилетие: нагоре с повече от дължина на тялото след 50 метра, дърпайки се все повече с всяка обиколка, печелейки по доминиращ начин. Тя е майстор в много дистанции, но това състезание от 30 обиколки е мястото, където превъзхожда най-естествено, където нейната виртуозност съответства на произведенията на изкуството, разпръснати из целия град, в който тя току-що спечели златен номер 8.
В тази последна олимпийска титла американката унищожи полето с 10 секунди, плувайки с време от 15:30.02, за да свали пет секунди от олимпийския рекорд, който постави преди три години в Токио. Когато тя докосна стената и видя резултата си, тя блъсна водата от радост, след като отбеляза осмото най-бързо време досега.

След 50 метра Ледецки вече беше с девет десети пред полето, на една секунда и половина от всички останали след 100. В началните етапи на състезанието влезе в игра световният рекорд, като Ледецки раздели колкото седем десети под собственото си темпо от 2018 г. и тя остана малко под междинното време през границата от 500 метра.

Петият ден на Олимпийските игри в Париж обещава да предложи много емоции. Предстои да бъдат раздадени 17 комплекта медали. Шампиони ще бъдат излъчени в спортната гимнастика, кану-каяка в бързи води, BMX, скоковете във вода, фехтовката, джудото, гребането, спортната стрелба, плуването. сърфинга и триатлона.

*ОБНОВЕНА в 0:01 часа: Тази вечер беше подобрен и световният рекорд по плуване на 100 метра свободен стил. Рекордът беше счупен от китаеца Пан Жанле, който преплува разстоянието за 46.40 секунди.