Стотици българи посрещнаха Златния ни ансамбъл по художествена гимнастика, който се завърна на българска земя. Грациите ни кацнаха на летище София преди минути.

Момичетата бяха приветствани с викове: "Златни сте, златни сте". Впоследствие бяха затрупани с цветя и букети.

“От самото начало се стремяхме към този финал и направихме всичко възможно, за да го спечелим”, заяви капитанът на българския отбор Симона Дянкова.

“Дадоха ни много красиви кутии за медалите, които пазехме на много специално място. За да не ги повредим, те седяха на бюрото до нас и когато се събуждахме сутрин, си ги гледахме. Все още спим спокойно, защото си мислим, че всичко е както преди, но вече започваме да осъзнаваме какво сме постигнали”, каза най-малката в ансамбъла - 20-годишната Стефани Кирякова.

“Емоциите са наистина уникални, не могат да се опишат. Точно така си мечтаехме да ни посрещнат в България”, добави Ерика Зафирова.

“Успехът ни се дължи на всекидневни тренировки, много труд в залата и лишения. Всеки ден мечтаехме, събуждахме се с мисълта за този златен медал, но не мислехме че ще ни го дадат. Много се радваме за италианския отбор, това беше нашата мечта да сме заедно с тях на стълбичката. Те също много се радват за нас”, сподели Мадлен Радуканова.

“Съзнавахме отговорността още преди заминаването за олимпиадата”, каза от своя страна Лаура Траатс.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции, които изпълниха много силно на Олимпийските игри.

Момичетата на Весела Димитрова получиха оценка от 47.550 точки за съчетанието с пет топки и 44.550 за това с три обръча и два чифта бухалки. Така се окичиха със златните медали и разбиха хегемонията на Русия в този спорт.

Очаквайте подробности!