Гръцката полиция арестува 18-годишен грък, който изстреля сигнална ракета и сериозно рани полицай по време на безредици между полицията и волейболни фенове в атинското предградие Ренди, съобщи днес гръцката национална телевизия ЕРТ.

Инцидентът е станал в четвъртък след безредици пред затворената зала „Мелина Меркури", където се е провел волейболен мач между двата гръцки отбора „Олимпиакос" и „Панатинайкос" за Купата на лигата, предаде БТА. Група от 150 фенове са нападнали полицаи с коктейли „Молотов", сигнални ракети, камъни и прътове. След края на мача са били задържани 424 души.

Осемнадесетгодишният извършител е признал за деянието си. Според информация на телевизията той е привърженик на Олимпиакос и в миналото също е създавал проблеми на органите на реда.

Нападателят е дал информация за съучастниците си и е заявил, че е имало хора с подготвен план, които са давали инструкции на групи фенове във вечерта на инцидента.

Твърди се, че младият мъж е казал на разследващите, че е бил инструктиран как да използва морска сигнална ракета. По време на сблъсъка хулиганите са изстреляли над 10 сигнални ракети.

Тридесет и една годишният полицай, който е бил улучен в бедрото от ракета, причинила му голяма загуба на кръв, продължава да е в спешното отделение в изключително тежко състояние.

Министърът на защитата на гражданите Янис Иконому съобщи, че от разследването е събрана много информация, която ще помогне на властите в борбата срещу престъпните хулигански организации, както и на всички, които ги толерират и подбуждат.

Правителството проведе извънредно заседание под председателството на премиера Кириакос Мицотакис за справяне с насилието от страна на фенове след безредиците в Ренди. Решенията от срещата ще се обявят в понеделник.

Според телевизията сред възможните мерки са закриване на организираните фенклубове, провеждане на мачове без зрители, прекъсване на първенствата и изключване на отбори от европейски първенства.