Министерството на инфраструктурата обяви налагането на глоба от €2 милиона компанията концесионер на магистралния околовръстен път на Атина "Атики Одос" за блокирането с часове на хиляди шофьори на магистралата на 24 януари. 

GlasNews припомня, че тогава стотици шофьори попаднаха в капан на магистралата между Атина и Ламия. Според оценки, съобщени от говорител на правителството, на пътя са бяха блокирани поне 1200 автомобила.

Кошмар в Гърция! Шофьори на автомобили и камиони са блокирани на магистрала СНИМКИ

 

Решението на министъра Костас Караманлис се основава на заключението на тричленната анкетна комисия, която беше сформирана след инцидента. Комисията приписва цялата отговорност на дружеството, като твърди, че не е изпълнило предвиденото за такива случаи, като не е поискала от пътна полиция да затвори пътя в нито един момент, пише kathimerini.gr.

Припомняме, че дружеството трябваше да изплати по €2000 на всеки от автомобилите, които бяха блокирани.

Според съобщението на Министерството на инфраструктурата, констатацията на анкетната комисияп сочи, че не са приложени инструкците в ръководствата за експлоатация и за отстраняване на снега от магистралата.

Също така не са блокирали входовете към магистралата, когато е трябвало.

Това е първият път, в който се налага глоба въз основа на наскоро приетата наредба за отговорностите на концесионерите в случаи на блокиране на движението.

Предстои да се види дали концесионерът ще обжалва глобата.

Превод: GlasNews