Най-малко 40 монаси от общо 1 800 в Света гора са починали от коронавирус. Около 1 000 са се разболели, а само 500 са ваксинирани.

Игуменът на един от манастирите – архимандрит Вартоломей, заяви пред изданието, че оценките са за над 40 починали от COVID монаси, от които двама вчера. Някои от заболелите монаси са хоспитализирани и са включени към апарати за интензивна терапия, пише гръцкият вестник „Та Неа“.

Вестникът пише, че един манастир е под карантина, а 2-3 са затворени превантивно за поклонници. Между постоянно живеещите в Света гора има и 400 монаси от Сърбия, Румъния, България и Русия, които категорично отказват да се ваксинират. Когато част от тях се разболели, били потърсени лекари от Белград, тъй като не искали да ги лекуват гръцки лекари.

Част от по-възрастните монаси в Света Гора, отказващи да се ваксинират и обявени за антиваксъри, съветват поклонниците, които посещават обителта, също да не го правят.

След изказванията на монах от Света гора, че има монаси - антиваксъри, които с реториката си призовават вярващите да не се ваксинират и са отговорни за много смъртни случаи, пише БГНЕС. Преди дни реагира прокуратурата в Солун и започна разследване за възможно разпространение на фалшиви новини.