Напрежението по турско-сирийската граница продължава да расте, а опасенията от нова бежанска вълна към Европа се засилват.

Президентът Реджеп Ердоган продължава да заплашва, че ще отвори широко портата на ЕС за мигрантите, а всички знаем кой ще бъде стъпкан първи - съседна България.

Страната ни обаче е значително по-подготвена за евентуален наплив, отколкото преди 4-5 години при първата подобна криза, смятат експерти. В момента прогнозите са, че България ще може да приеме между 3 и 4 хиляди бежанци.

Припомняме, че напрежението между Турция и Сирия значително се засили, след като в сряда миналата седмица турския държавен глава предприе атака срещу кюрдите. Военната операция започна по въздух, а малко по-късно и пехотинци щурмуваха границата. Борбите продължават и в момента, а в района живеят много цивилни граждани.

Международната общност се опасява, че военните действия създават предпоставки за хуманитарна криза и евентуален бежански поток не се изключва.

Междувременно атаките на Турция над Сирия бяха широко осъдени, а Ердоган предупреди, че ако критиките не престанат, ще отвори широко вратите на бежанците към Европа.

Премиерът Бойко Борисов увери многократно, че отношенията с турския държавен глава са добри и Ердоган спазва всички уговорки. Той отхвърли възможността за евентуален наплив на мигранти към България. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също потвърди, че опасност за страната ни няма.

Заплахите на Турция били нереалистични, коментира пред БНР Иван Шаренков - правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

Той съобщи, че към момента по външните граници на ЕС няма миграционен натиск. По негови думи чисто технически страната ни е значително по-подготвена за разлика от ситуацията преди 4-5 години.

Шаренков прогнозира, че при евентуална бежанска вълна България може да приеме около 3-4 000 бежанци.

Той обясни, че конфликтът се развива на границата на Сирия, докато във вътрешността на страната няма конфликт. По тази причина било трудно да се прогнозира дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.

Междувременно обаче политиката на България по въпроса трябва да бъде сдържана, коментира пред Нова телевизия евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов. Иначе казано - да не сме основен “дразнител” на сегашната власт. Йорданов е на мнение, че са нужни повече дипломация и запазване на политическо самообладание. Според него в противен случай ще се подпали световна война.