Седем жители на Обединеното кралство, които са били ваксинирани с ваксина от британско-шведската компания AstraZeneca и Университета в Оксфорд, са починали след развитие на тромбоза. Това съобщи Sky News, позовавайки се на Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначения в Обединеното кралство (MHRA).

По-рано регулаторът информира, че в периода до 24 март включително, страната е получила 22 съобщения за случаи на тромбоза на вените на твърдата мозъчна обвивка и осем съобщения за други случаи на образуване на тромби на фона на тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите). В същото време медицинските власти заявиха, че все още няма данни, които да показват възможна връзка между употребата на ваксината и образуването на кръвни съсиреци. Общо към 24 март на жителите на кралството са приложени 18,1 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. „Ползите от ваксините на AstraZeneca COVID-19 все още надвишават всички рискове при предотвратяване на инфекции и тежки заболявания“, каза ръководителят на MHRA Джун Рейн.

В същото време регулаторът все още не е получил информация за подобни случаи на образуване на кръвни съсиреци сред ваксинираните с ваксината на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, която не се използва в страната толкова широко, колкото препарата на AstraZeneca.