В британския град Бристъл 70 жени „сключиха законен брак“ с десетки дървета в знак на протест срещу изсичането им, съобщава вестник Daily Mail.

Според вестника 70 местни жени са се „омъжили“ за дърветата в отчаян опит да попречат да бъдат разчистени за изграждането в гората на жилищни сгради на стойност 55 милиона паунда. Както стана известно, британска строителна компания е кандидатствала за построяването на 166 къщи в Бристол, включително луксозни вили. В същото време гражданите бяха особено възмутени от факта, че в заявлението не е посочен точния брой дървета, които се планира да бъдат изсечени. За да привлекат вниманието на правителството и обществеността, активистите организира необичайна сватбена церемония, за да спасят гората.

Жените, които се съгласили да участват в акцията, дошли облечени в сватбени рокли и държали в ръцете си снимки на своите „ухажори“. Самото тържество протекло по класическия сюжет - с шафери и сватбени обети. Според Daily Mail, организатор е Джон Тарлтън, професор по регенеративна медицина във Ветеринарното училище в Бристъл. Според него това действие е трябвало да демонстрира, че дърветата са партньори на хората през целия им живот, цитира Фокус.

В същото време идеологическият ръководител на събитието Сиобан Кийранс призна, че е била вдъхновена за провеждането на такава оригинална церемония от историята на жените от природозащитното движение „Чипко“, които са се оковали за дървета през 70-те години, за да ги спасят от унищожение от дърводобивни компании.

На свой ред самите протестиращи заявиха, че „Бристъл се нуждае от дървета повече от луксозни частни жилища“.