Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова САЩ да предоставят повече средства, за да помогнат на силите му да се противопоставят на Русия, и покани президента на САЩ (2016 - 2021) Доналд Тръмп да посети страната, за да се запознае лично с мащабите на конфликта. Зеленски заяви, че американските войници в крайна сметка могат да бъдат въвлечени в по-голям европейски конфликт с Русия, ако Вашингтон не увеличи подкрепата си.

"Ако Русия убие всички нас, тя ще нападне страните от НАТО и вие ще изпратите синовете и дъщерите си да се бият", каза Зеленски според стенограмата на интервюто за предаването "Среща с пресата" на NBC, излъчено снощи.

Удари в Одеса, разрушена е художествена галерия

Президентът на САЩ Джо Байдън настоява Конгресът на САЩ да приеме законопроект за допълнителни разходи в размер на 106 млрд. долара, като по-голямата част от парите ще бъдат насочени за укрепване на отбраната на Украйна, а останалата част ще бъде разпределена между Израел, Индо-Тихоокеанския регион и охраната на границите.

Вместо това ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ представи свой собствен план за финансиране. Миналата седмица тя прие законопроект за предоставяне на 14,3 млрд. долара помощ за Израел, но не включи увеличение на помощта за Украйна. Американският сенатор Чък Шумър, лидер на мнозинството в контролирания от демократите Сенат, заяви, че няма да подложи на гласуване законопроекта на Камарата на представителите, а Байдън се зарече да наложи вето.

В интервюто Зеленски покани Тръмп, който е републиканец, да посети Украйна и да види последиците от конфликта, започнат от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г., припомня БГНЕС.

Тръмп, който иска да бъде преизбран през 2024 г. и е водещ кандидат за президентската номинация на своята партия, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев и заяви, че ако бъде преизбран, може да сложи край на войната "за 24 часа": "Ако той може да дойде тук, ще ми трябват ... 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да сложи край на войната. Той не може да донесе мир заради Путин".