Бурята „Даниел“ причини нови наводнения в Централна Гърция. Най-тежка в момента е ситуацията в град Кардица, който е под вода.

Властите съобщават, че поне 6 души се издирват. Дъждовете причиниха хаос и в столицата Атина.

По информация на българското Генерално консулство в Солун няма данни за пострадали или загинали български граждани при наводненията. Ситуацията във Волос и област Тесалия остава бедствена. 

В Генералното консулство са постъпили множество сигнали от български граждани, намиращи се в региона на Северна Гърция, като дипломатическото ни представителство е в постоянна връзка с всички тях. Обстановката продължава да е изключително променлива и всички български граждани са посъветвани да следват инструкциите на гръцките власти и да поддържат постоянен контакт с ГК-Солун, където е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие.

Жертва взе наводнението в Гърция, издирват изчезнали

Централни булеварди в Атина се превърнаха в реки. В Кардица хората са във воден капан и тече спасителна операция.Наши сънародници, които са на 60 километра от град Волос,  не могат да се приберат, защото пътищата в района все още са блокирани. Сред тях са семейство Кюркчиеви.

„Бедстваме в момента. Нямаме ток и вода. Общо взето е тежка обстановката. Ходим с велосипеди, понеже пътят е откъснат, няма път до нас. И до съседното селце, ходим да взимаме провизии. Там има магазин, който разпределя храната за всички, на части, защото няма достъп до големия град. За момента нямаме информация от българското посолство. Казаха да изчакаме“, сподели Николай Кюркчиев пред bTV.

Десетки българи попаднаха в клопка заради наводненията в Гърция ВИДЕО

Към момента официалната информация е за три жертви на водните бедствия в южната ни съседка.

При необходимост от съдействие, българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обръщат за съдействие към дипломатическите представителства в Солун на следните телефони:

Телефон:

 

+30 2310 829 210

 

+30 2310 869 510

 

Дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520

 

Факс: +30 2310 854 004

 

E-Mail: [email protected]