Управители на магазини в Солун не са допуснали в търговските си обекти клиенти от България, Румъния и Северна Македония през уикенда, когато влязоха в сила новите мерки срещу ковид.

Причината - зелените им паспорти, издадени от тези страни, не се разпознават от гръцката система за сертификация, предава tribune.gr.

От Солунската търговска асоциация са изпратили писмо до министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, министъра на защитата на гражданите Панайотис Теодорикакос и председателя на Националната организация за обществено здраве Теоклис Заутис във връзка с казуса.

"Молим за указания какво трябва да се прави в този случай, защото, доколкото се чува, у нас циркулират доста фалшиви сертификати от горепосочените страни, но със сигурност не са всички такива. Молим за незабавния ви отговор, защото в трудния период, през който преминаваме, не можем да си позволим лукса да изгубим и един клиент", се посочва в писмото.

Междувременно в страната днес бе отбелязан "черен" рекорд по брой новозаразени. Регистрирани за последното денонощие бяха 8 613 случая. 46 души са починали, а 486 са интубирани.