Кошмар с десетки жертви и ранени след масирани руски атаки по украински градове. Поразена беше най-голямата педиатрична болница в Киев, като сред жертвите и затрупаните има и деца. През последните часове спасителни екипи се опитват да извадят живи хора изпод рухналата сграда.

Масирани удари срещу Украйна, има много жертви

Българинът Петко Петков живее в Киев. Той станал свидетел на ударите в града и помагал като доброволец след атаката срещу лечебното заведение. Той разказа от първо лице за ужаса на падащите бомби и щастието да откриеш оцелели.

„Имаше много деца по земята. Бяха окървавени. Там имаше стотици жени с деца. Виждаха се и деца с голи глави и с различна апаратура, стоящи отвън”, спомня си българинът. По думите му „това е цял комплекс от много сгради като е ударена една от тях - самата болница”. Това е най-голямото лечебно заведение за деца в Киев.

Петко Петков свидетелства, че при тази атака някои руски ракети летели много ниско – на около 50 метра над земята. „Това ги прави трудни за улавяне от ПВО. Ракетата, която удари болницата, е крилата - Х-101. Има неоспорими доказателства и видеа. Видях ѝ опашката”, казва той пред Нова.

По думите на българина в Киев „със сигурност е търсен ефектът на масово поразяване, геноцид и опит за убийство на стотици деца”.