Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка както от министър-председателския пост, така и от този на лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ).

Това стана часове след като опозиционен кандидат получи властта в столицата Скопие, съобщава македонският "Дневник".

"Поемам отговорността за политическите събития. Подавам оставка като премиер и председател на социалдемократическия съюз", каза Заев.

"За успехите си обаче "получихме политическо наказание," въпреки присъединяването към НАТО и напредъка в членството в ЕС, заедно с подобряването на отношенията със съседи като Гърция", настоя той и загатна, че част от победата на ВМРО-ДПМНЕ е резултат от наливане на пари "отвън", без да даде уточнения.

Така досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов, от управляващите социалдемократи, губи поста си от подкрепятана от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска, сочат данните на македонската изборна комисия при над две трети преброени бюлетини.

Предстои потвърждаване на резултата, но разликата между двамата не пада под 15 хил. гласа (и 15 пункта) в полза на Арсовска, която бе набедена от партията на Заев – СДСМ, че има българско гражданство, затова и призоваха скопяни да не гласуват за нея. От ВМРО-ДПМНЕ обаче отхвърлиха информацията за българско гражданство на Арсовска.

Скопие е основният залог в политическата битка между управляващия Социалдемократически съюз на Заев и най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ.

Опозицията се оказа, че печели и големите градове на балотажа, сочат още предварителните резултатите.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ в Охрид Кирил Пецаков има 56%, а Константин Георгиевски от СДСМ - 41%.

В Битоля Тони Коняковски от ВМРО -ДПМНЕ получава 51%, а Христо Кондовски от СДСМ 45%.

Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети губи в Тетово и Гостивар. ДСИ е основният коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. Теута Арифи /ДСИ/ призна загубата в Тетово и поздрави победителят от Беса Билал Касами.

Кандидатът от Албанският алианс Арбен Таравари съобщи, че е спечелил в Гостивар и добави: "От утре започваме преговори за съставяне на ново парламентарно мнозинство и ново управление".