Стрептококовата инфекция тип А погуби осмо дете във Великобритания. Баща, който е бил заразен с бактерията през 2013 година, оцелява, но на висока цена.

42-годишният Алекс Луис помислил, че е хванал „мъжки грип“. Откаран е по спешност в болница, след като припада. След преглед и изследвания  лекарите му дават само три процента шанс да оцелее.

Четвърто дете издъхна от рядката бактерия в Англия

Беше се заразил със стрептококи от група А, последвано от септицемия (инфекция без метастази, която се предизвиква от постъпване на микроорганизми от първично гнойно огнище (бактериемия) или на техните токсини (токсинемия) в кръвния ток).

Наложила се е ампутацията на четирите му крайника, както и и лицева реконструкция. Мъжът предупреждава родителите да бъдат бдителни след нарастващите смъртни случаи при деца.

„Видях интервю с бащата на малко момиченце в болница Alder Hey. Мога само да си представя през какво преминават. Семейството ми изживя подобно нещо. Трудно е. Добре е, че пресата повишава осведомеността. Мисля, че е важно родителите да не изпадат в паника, тъй като е сезонът на настинките и грипа.

Още едно дете почина от бактериална инфекция

Не се страхувайте да поискате помощ и съвет. Знаем, че болниците са под голям натиск, но се свържете с личния си лекар, отидете в спешна помощ, ако е необходимо, и дайте на детето си антибиотици.

По-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Голям късметлия съм, че съм тук. Не се страхувайте да настоявате, за да прегледат детето ви,“ съветва Алекс.

Вълна от бактерията удари Обединеното кралство през последния месец.

Стрептококи от група А е името, дадено на вид бактерии, които понякога се намират в гърлото или върху кожата.

Обикновено причинява леко заболяване, като възпалено гърло и кожна инфекция, и повечето хора го пренасят без никакви симптоми.

Рядко обаче тези бактерии могат да причинят тежко и животозастрашаващо заболяване, наречено инвазивно стрептококово заболяване от група А.

Въпреки че все още са необичайни, заболеваемостта е четири пъти по-висока от нормалното сред деца на възраст между една и четири години, според данните на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKSHA).

Превод: GlasNews.bg