След два месеца под обсада близо 100 души бяха успешно евакуирани от металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Близо хиляда жени, деца и възрастни хора са блокирани в бомбоубежищата на завода, заедно със стотици ранени украински войници. Президентът Володимир Зеленски приветства първата успешна евакуация на цивилни от района и обяви, че днес се очаква още хора да напуснат размирната точка.

За първи път от два месеца тук не се чуват изстрели. За първи път от два месеца тези хора виждат дневна светлина. "Азовстал" - последният бастион на украинските сили в обсадения град Мариупол.

След серия от неуспешни опити, сега извеждането на част от блокираните в металургичния комбинат хора е факт. Тази млада жена се е украивала в "Азовстал" заедно със сина си.

46 цивилни са евакуирани от района около „Азовстал"

"Тук сме от два месеца. Това е Святослав. Вчера стана на шест месеца." - разказва тя.

"Почти бяхме останали без храна. Запасите ни привършваха. Гледахме винаги първо децата да се нахранят, а за нас - каквото остане." - допълва друга жена от обсадения завод.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че част от евакуираните са отведени в контролирана от Москва територия, където им е оказана медицинска помощ. Според Киев, хората ще бъдат настанени в Запорожие, където се очаква днес да ги посети президентът Зеленски.

"След много седмици на преговори, след множество опити от страна на различни държави, след огромни усилия - най-после! Най-после успяхме да започнем евакуацията на хората от Азовстал. Не е минал нито ден, в който да не се борим за това. За първи път от началото на войната имахме работещ коридор. За първи път тук имаше два дни спиране на огъня." - заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.
Зеленски обяви, че в 8 часа тази сутрин отново ще има коридор за евакуация на останалите в Азовстал цивилни и военни. Подробности около нея не се съобщават.

Кметът на Мариупол: Привършват храната, водата и лекарствата в "Азовстал"

Извеждането на блокираните в района на Мариупол хора, става с помощта на Червения кръст и ООН. От началото на войната над 350 хиляди души са успешно евакуирани от размирните райони.

Първите цивилни напуснаха подземията на Азовстал в Мариупол ВИДЕО+СНИМКИ