Седми ден 30 българи са блокирани в гръцкото село Хорефто и очакват пътят към град Волос да бъде отворен, за да тръгнат с колите си.

„Седми ден сме затворени в селото. Надеждата ни е водата да бъде овладяна. В момента полагат тръби, за да можем утре да се измъкнем”, каза по Нова тв Мая Ябланска.

Пътят води към град Волос. Оттам българите най-вероятно трябва да минат по обходни маршрути, тъй като магистрала е затворена. В Хорефто сънародниците ни получават вода и консерви с хеликоптер.

Външният министър Мария Габриел обяви, че ситуацията в Гърция остава тежка, но увери, че Генералното ни консулство в Солун поддържа контакт с всички българи, попаднали в хватката на водното бедствие.

„Вече има българи, които са се завърнали. Имаме такива, които продължават да са на място. От страна на МВнР и консула са в постоянен контакт за това дали има необходимост от нещо и кога най-бързо ще бъде възможно те да бъдат транспортирани до определено място, където да има транспорт за завръщане в България”, заяви вицепремиерът.