Атика и значителна част от централна Гърция бяха ударени от силни бури, интензивна светкавична дейност и наводнени улици рано в сряда, съобщиха от електронното издание на в. Kathimerini. Неблагоприятната метеорологична система, наречена „Елиас”, обхваща целия регион, предизвиквайки безпокойство, което продължава до четвъртък.

Властите настоятелно съветват гражданите да избягват ненужни пътувания. Жителите и служителите в Стерея, Западна Гърция и Йонийските острови са в повишена готовност. В сряда училищата в няколко общини в Пелопонес, Фтиотида и Тесалия ще останат затворени, а държавната машина е в повишена готовност в тези райони. Училищата в Атика обаче ще работят както обикновено.

Според специален бюлетин на Националната метеорологична служба (EMY), централна и южна континентална Гърция (Тесалия, Стерея и Пелопонес), Спорадите, Евия и западен Крит могат да очакват силни дъждове и гръмотевични бури в сряда. Освен това ще има периодични периоди на проливен дъжд и гръмотевични бури в западните Циклади, западните и южните части на Атика и северното Егейско море, пише Труд.

Най-значителни количества валежи се очакват в префектурите Кардица, източните и южните части на Магнезия, Евритания, Фтиотида, Фокида, Виотия, Спорадите и северна Евия.

Интензивността на тези метеорологични явления постепенно ще намалява.

Снимки: Meteo Balkans