Българин е държан часове на сръбската граница (на ГКПП Рибарци-Олтоманци), защото в багажника му имало три броя от книгата "Елегия за краището" на бившия български консул в Ниш Едвин Сугарев, посветена на българите за Западните покрайнини.

Председателят на Сдружение „Глас“ - Босилеград Александър Димитров бил накаран да се върне у нас, да остави книгите, след което щял да бъде пуснат безпроблемно. 

Българинът, свалил гръцкото знаме в Кавала, е настанен в психиатрия


"Бях в София по работа. Прибирайки се в Босилеград, неочаквано за мен, при щателна проверка на колата митничарите откриха книги, които седят в автомобила ми от няколко седмици. В това време аз няколко пъти съм пътувал до България", разказа Димитров през bTV. "В тази книга има лично мое интервю на девет страници. Това е и поводът книгата да е в колата ми. Имах информация, че до три екземпляра от каквато и да било книга могат спокойно да минат през митницата и точно затова имах само три броя в колата си“, каза още Димитров.

След дълга суматоха на границата му съставили протокол, според който "веднага" трябвало да върне книгите. Впоследствие го променили на "72 часа".

Министри в РСМ подписаха условни оставки, ако опозицията гласува "за" българите

Димитров обясни, че в онзи момент вече им казал, че може да го задържат, ако искат, но книгите няма да върне. Не получил и обяснение на какво основание го принуждават да направи това. 

Димитров обяви, че очаква реакция от българските институции за нарущението му права от сръбските власти. 

„Не мога да разбера в коя година сме - 2023-а или 1943-а“, каза още той.