Донор на сперма стана баща на общо 15 деца. Мъжът обаче се оказа, че страда от наследствено генетично заболяване.

37-годишният Джеймс Макдугъл е „помогнал“ на много жени с проблемно зачеване, да станат родители. Грозното в случая, е че Джеймс, е знаел за генетичния си проблем. Това според законите в Англия е подсъдимо.

Той е рекламирал услугите си чрез социалните медии, тъй като е знаел, че способността да предава синдрома ще го изключи от клиниките за плодовитост.

Fragile X е нелечим и обикновено води до трудности при учене, както и нисък коефициент на интелигентност. Повечето момчета и около половината от момичетата, родени от родител с този ген, ще имат заболяването.

Съобщава се, че Макдугъл е подписал споразумения, според които няма да търси контакт с някои от децата си, които са на възраст 3 или по-малко години, но все пак е подал молба до съда и си е издействал заповеди, които му позволяват да прекарва време с четири от тях, сочат докладите.

Действията му излязоха наяве, след като три от майките се противопоставиха на заповедите за срещи с децата.
Съдия в Дерби решава да отмени свижданията с „наследниците“ му, като забранява и да подава молба в съда през следващите три години.

Съдията по делото все пак изразява опасения, че мъжът ще се опита да дари отново спермата си чрез социалните мрежи.

Макдугъл, който самият не страда от Fragile X, беше описан в съда като сложен човек с известни трудности от аутистичния спектър.

Установява се, че той не е имал представа за поведението си, не изразявал съпричастност към нанесената травма у майките и децата им, като дори станал агресивен.

В хода на делото излизат и неприятни действия от негова страна към една от жените. През 2020 година на Коледа, той ѝ позвънил 77 пъти, за което е получен и сигнал за тормоз.

Семейството на Макдугъл скочи в негова защита, като настояват, че той е казал на всички майки за състоянието и не се е отказал от родителската си отговорност в случаите, когато се твърди, че го е направил.
Това става ясно от документите, които предоставял на жените. В тях били описани биологичните му характеристики, включително въпросният синдром. Той обаче умишлено смалил шрифта, като го позиционирал съсвем в края на документацията, така, че повти да не се разбира.

Неговата майка Джун Макдугъл на 73 години, каза: „Той искаше да бъде част от живота им, искаше да види децата си.

Джеймс получава забрана да се свързва по какъвто и да било начина с 15-те си деца и майките им, дори и по пощата.

Превод: GlasNews.bg